Verdens aktiemarked (2021-12)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Overblik over aktieåret 2021
Aktieåret ender godt på trods af stor volatilitet i perioder. For eksempel steg Novo Nordisk aktien pænt i juli/august for så at falde tilbage i september (som mange andre). I oktober steg aktiekurserne så igen, men for Novo Nordisk kom der så et tilbagefald i december pga. leveringsproblemer. Den rettede sig igen forholdsvist hurtigt. Iflg. Per Hansen, Nordnet, steg aktiekursen fra 1. januar og frem til dette fald 73%. Faldet var på 11% og det har rettet sig noget siden da.
Også i USA har der gennem året været jævnlige all-time highs på Dow, S&P500 og NASDAQ.
Hvordan er udsigterne for 2022 så?
USA har højeste inflation i 40 år - FED forventede i lang tid, at det ville rette sig i løbet af Q1/2022, ud fra den betragtning, at inflationen skyldes problemer i forsyningsvejene - efterspørgslen efter varer steg voldsomt under genåbningen efter Covid-19 nedlukningerne. Så kom Omikron varianten af Covid-19. Den spredte sig hurtigt med udbredt smitte til følge, så nu er der nogen nervøsitet for, hvad det vil betyde for aktiemarkedet.
USA's centralbank, FED, har annonceret 2-3 renteforhøjelser i 2022 og nedlukning af QE-programmet. Økonomerne er ret uenige om, hvad det vil betyde for aktiemarkedet - nogle mener første renteforhøjelse kommer i marts 2022 - andre at der højst kommer 2 renteforhøjelser, og at de kommer i andet halvår i 2022.
EU's centralbank, ECB, har annonceret, at der ikke kommer renteforhøjelser i EU i 2022, og at de forholder sig afventende mht. QE-programmet.
Som jeg hører det, så er der udbredt enighed blandt økonomerne om, at 2022 ikke bliver med "double digit" afkast på aktierne - de fleste forventer 5-8% i 2022. Michael Friis, aktiechef i HC Andersen Capital, forventer et afkast i 2022 på omkring 5% med nogle 10% korrektioner i årets løb.
Det er jo så stadig bedre end de fleste andre investeringsmuligheder for private. Så TINA (There is no alternativ) ser ud til fortsat at gælde i 2022. Dog anbefaler nogle analytikere at begrænse aktieporteføljen til 60-70% af formuen. Men helt sort ser 2022 vel ikke ud.
Men hvordan gik det så i den øvrige verden - vi tager lige et kig på verdens aktieindeks.
Udviklingen i aktieindeks 2. januar til 28. december 2021
Som det ses på grafen, har de fleste lande positivt resultat i år - eneste med negativt resultat er Hong Kong og Brasilien. Generelt har 2021 været lidt træls for Asien - undtagelsen er Indien, hvor imod USA igen har nået et fantastisk resultat. USA aktierne er dog generelt højt prissat og inflationen er høj. Bortset fra Spanien har også Europa klaret sig pænt gennem året. Måske vil Europa klare sig ganske pænt gennem 2022 - der forventes fortsat lempelige vilkår fra ECB og inflationen er moderat. De europæiske bilproducenter er ved at komme i gang med elbiler - de har generelt produceret biler af god kvalitet i mange år, og specielt de store tyske bilproducenter satser stort på elbiler.
Men der er stor turbulens i verden for tiden - Omikron hærger i det meste af verden - der er problemer med at skaffe semiconductors, som bruges i stort set alle tekniske produkter fra smartphones til biler. Den grundlæggende teknologi produceres kun i Taiwan (TSMC) og Sydkorea (Samsung) - TSMC, Taiwan, er dog i gang med at bygge en semiconductor fabrik i Arizona, USA. IBM og Intel har planlagt at genoptage produktionen. Globaliseringen medførte en stærk centralisering og specialisering af produktionen, som har medført lange transportveje. Sammenholdt med "just in time" lagerprincippet skal der ikke meget "grus i maskineriet" før der opstår problemer. Så mon ikke der sker det samme inden for flere andre områder, som nævnt med semiconductors, at produktionen spredes lidt mere ud over globen.
Desuden har vi den grønne dagsorden, som måske kan bruge en lidt bedre planlægning. F.eks. kommer vi her i vinter til at betale høje priser for el og gas, som vi er afhængige af i husholdningerne til opvarmning mv. og i virksomhederne til bl.a. produktion. Det har vist sig at vindmøller, vandkraft og solcelleenergi ikke leverer som forventet. Da man samtidig lukker A-kraftværker (som nu anses for ren co2-fri energi) dækkes vores energibehov fortsat i alt væsentligt af fossilt brændstof (kul, olie, naturgas).
Godt Nytår
Denne artikel er ikke en investeringsanalyse - det er en opsummering af fundne informationer om aktiemarkedet, som er offentligt tilgængeligt på internet.
Disclaimer
Blogforfatteren ejer aktier i Novo Nordisk A/S .
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab
Kilder
- Anvendte billeder:
- Forsidebillede: Photo by Carlos Muza on Unsplash