Verdens aktiemarked (2021-03)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Overblik over verdens aktiemarked
Vi følger udviklingen i verdens aktie-indeks hen over året med mindst 4 artikler hen over året.
Udviklingen 2. januar - 10. marts
Lad os se på udviklingen i verdens aktieindeks:
Grafen viser udviklingen i verdens aktieindeks fra 1. januar til 10. marts. Sammenlignet med udviklingen i 2020 kan vi konstatere, at den forrygende stigning vi oplevede i danske aktier på OMXC25 tilsyneladende er på pause - som det ses har vi et fald for perioden. Se vores artikel "Verdens aktiermarked (2021-01)", hvor vi viser udviklingen gennem 2020.
Starten på den nuværende turbulens var en rentestigning på den 10-årige amerikanske statsobligation som steg til højeste niveau siden februar 2020. Iflg. Sydinvest, 17.02.2021, steg renten på den tiårige amerikanske statsobligation med 9 basispoint til 1,31%. Iflg. Finans, 18.02.2021, steg renten på den tiårige danske statsobligation med 1 basispoint til 0,25%. I og for sig er de nævnte niveauer jo ikke skræmmende, men finansverdenen frygter yderligere stigninger i den kommende tid, måske efterfulgt af inflation og stigende renter fra centralbankernes side. Og det er vel en del af baggrunden for den nuværende turbulens i aktiemarkedet.
En anden grund til opbremsningen i aktiekurserne kan være den pæne stigning i aktiekurser, som vi har set i 2020, specielt i Nasdaq, USA og OMXC25, Danmark - se vores artikel Verdens aktiemarked (2021-01). NASDAQ, USA (tech aktier eller fang aktier) er siden 1. januar indtil 10. marts steget 1,79% mens OMXC25, Danmark i samme periode er faldet 3,47%. Amerikanske aktier i Russel indekset - small cap - er steget 16% i samme periode - denne stigning har måske sammenhæng med forventede investeringer og opblomstring i mindre virksomheder, der har været hårdt ramt af pandemien. Så i forhold til 2020 sker der store ændringer.
Sydamerikanske aktier er faldet pænt. Det samme gælder Kina. Danmark har et mindre fald, mens Norge, Sverige og Finland har haft pæne stigninger.
Hvad påvirker aktiekurserne?
Centralbankernes udmeldninger
Både den amerikanske centralbank, FED, og den europæiske centralbank, ECB, fortsætter med opkøb af obligationer og holder fortsat en lav rente. FED har i 2020 meddelt, at de fortsat har et inflationsmål på 2%, men vil acceptere en midlertidig højere inflation så længe gennemsnittet for en periode ikke overstiger de 2%.
Økonomisk vækst
Nu da vaccinationer mod Covid-19 er tilgængelige og under udrulning, forventer investorerne øget økonomisk vækst efterhånden, som det bliver muligt at åbne op for samfundet i landende.
USA
Der forventes endelig vedtagelse af en amerikansk hjælpepakke på 1,9 milliarder dollars 10. marts. Målet er at afhjælpe fattigdommen i USA, hvor arbejdsløsheden ligger på over 6%. Arbejdernes Landsbank oplyste den 11. februar 2021, at der i den foregående uge havde været 793.000 nye arbejdsløshedstilmeldinger - 33.000 mere end forventet. Samtidig blev forrige uges arbejdsløsheds tilmeldinger justeret op fra 779.000 til 812.000. Måske på denne baggrund har bl.a. Texas meddelt, at de åbner helt op og dropper alle restriktioner om mundbind i nær fremtid. Det forlyder at 7% af befolkningen i Texas er vaccineret. Fagkundskaben på epidemi-området fraråder dette tiltag. De forventer en stigning i smittetallet. De fleste af øvrige stater er mere forsigtige end Texas. Men som det har været tilfældet gennem hele epidemien har de forskellige stater håndteret krisen forskelligt. Det kan skabe nogle mudrede situationer i det kommende år. Men alt andet lige forventes stimuli-pakken på 1,9 milliarder dollars at skabe en voldsom forbedring af den økonomiske udvikling i USA.
Lige nu går det jo fint med aktiehandel i USA - der sker tilsyneladende en sektor rotation væk fra tech aktier/fang aktier. Dow Jones var all time high i sidste uge.
Europa
I EU området har der vist sig at være leveringsproblemer af vacciner, hvilket naturligvis betyder forsinkelser i de planlagte vaccinationsplaner - senest har Danmark rykket det forventede sluttidspunkt fra sidst i juni til midt i august. Det vil jo nok få betydning for turistindustrien, som i forvejen er hårdt ramt. Der presses hårdt på fra den politiske opposition i Danmark for at få åbnet mest muligt op i samfundet. Med de nye, stærkere/hurtigere smittende mutanter af Covid-19 virus kan det imidlertid have fatale følger med pludselige smittestigninger, som vi har set bl.a i Kolding og Odense. Erfaringer fra USA viste også voldsomme stigninger efter Labourday ferien o.lign., hvor folk stimlede sammen i turistområder. Så vi skal nok ikke regne med tilstande som før pandemien før sidst på 3. kvartal eller 4. kvartal.
Det vil igen have voldsomme virkninger for turistindustrien i Europa - tør folk tage på ferie i Sydeuropa?
Det danske aktieindeks, som steg 31% i 2020, se "Verdens aktiermarked (2021-01)", er kommet skidt fra start i 2021, men har rettet sig noget de seneste dage. Der har været store fald i kurserne på bæredygtige aktier - Ørsted og Vestas har bl.a. oplevet fald i aktiekursen, men også andre aktier inden for den "grønne dagsorden" er faldet tilbag i 2021. Men bortset fra tegn på sektor rotation væk fra grønne aktier mod value aktier er der tilsyneladende stadig gang i aktiehandelen.
Asien
Bortset fra Shanghai indekset, er der fremgang i aktiehandelen i Japan, Hongkong, Korea og Indien. Kina og Korea har tilsyneladende fået styr på pandemien. Japan har måske stadig problemer ligesom Indien.
Men tilsyneladende er der gang i aktiehandelen.
Australien
Australien har vist også langt hen ad vejen styr på pandemien - men for aktiehandelen er der nok en vis træghed i udviklingen.
Sydamerika
Argentina og Brasilien er hårdt ramt af pandemien, hvilket vel også fremstår ret tydeligt, når man ser på deres aktieindeks.
Hvad gør man så med aktieporteføljen?
Du bør helt sikkert være grundig med at tjekke en aktie før køb ud fra den strategi, du har valgt med Teknisk Analyse eller Fundamental Analyse. Du kan desuden se et overblik over hvilke overvejelser du bør gøre dig før køb her. Endelig er der en nyere artikel om aktieinvestering i en turbulent tid. Sidst, men ikke mindst, er risikostyring nødvendig - du kan f.eks. bruge stop loss.
Information fra andre kilder
Generelt kan følgende anbefales til at få information om aktier:
Ved Dansk Aktionærforening kan man som medlem få rigtig mange informationer om aktiemarkedet.
Aktieinfo har nogle overkommelige tilbud, f.eks. 2 månedlige rapporter om aktiemarkedet. Begge er til en overkommelig pris, så også små privatinvesteringer kan bære denne udgift. Euroinvestor har en del gratis information - men også muligheder for tilkøb af ydelser. Endelig har Yahoo Finance en del god og gratis information, hvor der også er mulighed for tilkøb af ydelser.
Nordnets ugentlige Investeringspodcast med Hansen & Larsen kan også anbefales. De 2 diskuterer aktuelle forhold og tendenser på verdens aktiemarkeder.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab
Primære kilder
- ECB
- FED
- MSNBC TV
- CNN TV
- Bloomberg TV
- Dansk Aktionærforening
Signaturbillede
Photo by William Iven on Unsplash