Verdens aktieindex (2020-11)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Overblik over verdens aktieindeks
Vi har fulgt udviklingen i forhold til januar 2020. Der var en del nervøsitet omkring årsskiftet - ville 2020 udvikle sig lige så positivt, som 2019? Udviklingen var rigtig god til medio februar - så blev verden ramt af Covid-19 pandemien. Aktiekurserne styrtdykkede. I løbet af maj-juni rettede markedet sig noget. Efter en stille sommer på Corona fronten, ser vi desværre nu en genopblussen af smitten i den vestlige verden - USA er f.t hårdt ramt. Samtidigt har vi et præsidentvalg i USA, hvor præsident Trump lige nu nægter at erkende Joe Biden som vinder med påstande om udbredt valgsvindel. Vel ikke just det bedste miljø for en god udvikling på verdens aktiemarkeder.
Udviklingen 2. januar - 11. november 2020
Lad os se på udviklingen i verdens aktieindex:
Generelt kan man sige, at aktiekurserne har rettet sig noget gennem det seneste halve år - vel hovedsageligt fordi flere i pharma industrien har været i gang siden marts med udviklingen af en vaccine mod Covid-19, og flere har udmeldt de forventer deres vaccine godkendt omkring årsskiftet og derefter kan starte på vaccinering i 1./2. kvartal 2021. Og da aktiemarkedet jo reagerer på en forventet udvikling et halvt år fremme, så har vi set en generel stigning i aktiekurserne.
Hvad påvirker aktiekurserne?
- Pandemien
Som tidligere nævnt er USA hårdt ramt - kurven over antal testede positiv, hospitalsindlæggelser og dødsfald har nået nye højder. Europa har også oplevet stigninger i Covid-19 tilfælde i nogenlunde samme forhold som USA. I Europa har flere landet gennemført restriktioner igen i højere og mindre grad, afhængig af smittens udbredelse.
- Handelskrigsretorikken og Brexit
Da USA har været travlt optaget af præsident valgkampen har der ikke været megen tale om handelskrig, det samme gælder Brexit, hvor der vel igen er en deadline, der er overskredet - men UK er jo også hårdt ramt af pandemien.
- Centralbankernes udmeldninger
Både ECB og FED har været ret tilbageholdende, dog har der ikke været talt om rentestigninger. Flere økonomer forventer vi vil have det nuværende rente- og inflationsniveau i flere år fremover.
- Vækst
Landenes vækst har gennem hele krisen været afdæmpet, men dog stigende. Tech har haft en pæn stigning, da nedlukninger mv. har hævet efterspørgslen på tech-produkter - arbejde hjemme, virtuelle møder, øget pres på webshops og nye løsninger, hvor vi kan klare vores dagligvareindkøb på nettet og få varene leveret ved døren.
- Øvrige forhold
Lad os se på de enkelte regioner:- USA har den 10. november oplevet stigende aktiekurser på alle aktieindeks. Det vurderes at dette primært er en følge af Pfizers udmelding om deres vaccine samt vel også et afsluttet præsidentvalg, hvor alt tyder på Joe Biden bliver USA's næste præsident. Præsident Trump har dog endu ikke erkendt sit valgnederlag og har bebudet retssager og omtællinger, da der, efter hans opfattelse, er tale om flere tilfælde af valgsvindel.
Vedr. Pfizers udmelding om vaccine, skal man dog være opmærksom på, at vaccinen først skal produceres og distribueres. Ved distribueringen er der tilsyneladende en udfordring med at sikre, at vaccinen holdes nedkølet til omkring -70 grader under distribuering og opbevaring frem til brug. - Japan, Kina, Korea og Indien viser alle en stigning i aktiekurser - i Kina og Korea er Covid-19 mere eller mindre overstået, så der stiger aktiviteten og dermed økonomien
- I Europa er det Finland, Sverige og Danmark, der har oplevet stigende kurser. Specielt Damark har jo klaret sig forrygende i september, oktober og november. Danmarks styrke er nok pharma- og biotech industrien, men også andre, som f.eks. DSV A/S har jo klaret sig rigtig godt i perioden.
- USA har den 10. november oplevet stigende aktiekurser på alle aktieindeks. Det vurderes at dette primært er en følge af Pfizers udmelding om deres vaccine samt vel også et afsluttet præsidentvalg, hvor alt tyder på Joe Biden bliver USA's næste præsident. Præsident Trump har dog endu ikke erkendt sit valgnederlag og har bebudet retssager og omtællinger, da der, efter hans opfattelse, er tale om flere tilfælde af valgsvindel.
Hvad gør man så med aktieporteføljen?
Ja, hvad gør man? Omhyggelig "stock picking" er nok svaret. Amerikanske tech aktier holder tilsyneladende vækstraterne - jeg hørte i dagens podcast fra Millionærklubben Mads Christiansen sig, at han fortsat venter en 25% stigning årligt i sin portefølje de kommende år.
Men andre ser jo en aktierotation væk fra tech aktier over til valueaktier - selv bankaktier nævnes som attraktive investeringsmuligheder. Iflg. Berlingske Tidende råder store investeringsbanker som JPMorgan, Societé Generale og Morgan Stanley deres kunder til at tage toppen af investeringen i USA og flytte nogle investeringer til Asien og Europa. Lau Svenssen, Millionærklubben, har gennem længere tid haft en forventning til at dette ville ske, fordi han ser europæiske aktier som værende undervurderede.
Baggrunden for de høje aktiekurser i USA er et tiårigt opsving. Seneste kvartal har vist at 80% af virksomhederne slog forventningerne. Men det er måske toppen, hvis man ser på udviklingen i S&P 500. Af de 98 selskaber, som har guidet for indeværende kvartal, har 76% af dem skuffet.
Personligt holder jeg mig til danske aktier. Jeg synes det er nemmere at overskue danske virksomheder.
Information fra andre kilder
Generelt kan følgende anbefales til at få information om aktier:
Ved Dansk Aktionærforening kan man som medlem få rigtig mange informationer om aktiemarkedet. Aktieinfo har nogle overkommelige tilbud, f.eks. 2 månedlige rapporter om aktiemarkedet. Begge er til en overkommelig pris, så også små privatinvesteringer kan bære denne udgift. Euroinvestor har en del gratis information - men også muligheder for tilkøb af ydelser. Endelig har Yahoo Finance en del god og gratis information, hvor der også er mulighed for tilkøb af ydelser.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab
Primære kilder
- ECB
- FED
- CNN TV
- Dansk Aktionærforening
- Signaturfoto: Photo by Chris Liverani on Unsplash