Verdens aktieindex (2020-08)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Overblik over verdens aktieindeks
Vi har fulgt udviklingen i forhold til januar 2020. Der var en del nervøsitet omkring årsskiftet - ville 2020 udvikle sig lige så positivt, som 2019? Udviklingen var rigtig god til medio februar - så blev verden ramt af Covid-19 pandemien. Aktiekurserne styrtdykkede - se nærmere om udviklingen januar-april.
Se vores artikler om emnet for 2020:
Pandemien ændrede fuldstændigt billedet i hele verden - landene var nødt til at lukke samfundet mere eller mindre ned, hvilket i første omgang fik aktiekurserne til at styrtdykke - laveste punkt blev nået i løbet af marts 2020 - hvilket gav fantastiske investerigsmuligheder for de modige investorer - eller måske dumdristige investorer :-) ? Hvor om alting er, så vendte markedet i løbet af april og maj 2020.
Udviklingen 2. januar - 30. august
Efterhånden som det viste sig, at de fleste lande kunne lære at leve med pandemien ved nogle omlægninger af omgangsformen mellem mennesker og pharma-industrien arbejdede på højtryk for at udvikle en vaccine, så fik investorerne større og større tillid til den langsigtede udvikling. Der er jo ikke tale om en finanskrise, men en sygdomskrise. For nogle industrier er der dog opstået enorme tab, restaurationsbranchen, turistindustrien, flyselskaberne og lignende er hårdt ramt. Dette lettes dog noget af den finanspolitik alle lande fører for at redde økonomien.
Lad os se på udviklingen i verdens aktieindex (31.08.2020):
USA's S&P500 og Nasdaq er nu pænt over status pr. 2. januar - Tech aktierne FAANG og Tesla har haft en stærkt vigende kurs her i starten af september. kurserne har dog rettet sig noget i dag, den 9. september. Men mange kommentatorer mener FAANG og Tesla aktierne er stærkt overvurderede, så de forventer en faldende tendens. Et rygte sige, at den japanske Softbank har manipuleret aktiekurserne ved investering af 1-4 milliarder dollars i call options. Dow Jones er på niveau med januar niveauet. Kina, Korea, Finland og Danmark har oplevet en pæn fremgang og ligger over niveauet fra 2. januar. De øvrige lande er stadig under niveauet for 2. januar, men der er opnået en væsentlig bedring hen over sommermånederne for de fleste af de resterende lande.
Hvad påvirker aktiekurserne?
- Handelskrigsretorikken
Handelskrigsretorikken er stilnet noget af under pandemien, dog kommer der ind imellem mindre udfald mod Kina fra præsident Trump - men der er ikke så meget fra ham omkring handel med den øvrige del af verden. Nu er valgkampen jo i fuld gang i USA - Kina har nævnt de foretrækker Joe Biden - de anser præsident Trump for at være uforudsigelig. Hvis Joe Biden vinder valget vil der jo nok ske nogle mindre opstramninger - præsident Trump har gennemført en omfattende deregulering, så der nu er frit spil for finansverdenen. Under Obama blev der gennemført en del regulering for at modvirke en ny finanskrise som den i 2008-2010.
- Centralbankernes udmeldninger
USA's centralbank, FED, har meldt ud, at man ikke længere går efter en fast inflation på 2%, men i stedet efter en gennemsnitlig inflation hen over tid på 2%. Dvs. inflationen kan være over eller under 2% fra tid til anden - årets gennemsnit skal blot være 2%. Rentesatserne og øvrige tiltag fortsætter derfor uændret.
EU's centralbank, ECB, fastholder også den nuværende rentesats og øvrige tiltag.
Dvs. TINA-princippet (There Is No Alternative) gælder fortsat - aktier vil fortsat være den foretrukne investering
- Vækst
Væksten er naturligt nok stærkt påvirket af Corona pandemien. Specielt flyindustrien og ferieindustrien er hårdt ramt - lufthavnene er mennesketomme, passagerflyene står i stor udstækning på startbanerne. Der er dog virksomheder, som har været gode til at tilpasse sig forholdende under pandemien, som har haft vækst under pandemien. Bl.a. hørte jeg Arlas direktør fortælle, hvordan de havde tilpasset sig og opnået et pænt overskud.
- Recession
Der er ikke nogen større forventning om en kommende recession - aktiekurserne har været stigende siden april/maj. Men det afhænger nok i høj grad af hvornår vi alle kan blive vaccineret mod Covid-19. Flere pharma virksomheder regner med at have en vaccine godkendt i første kvartal 2021 og frontline medarbejderne vaccineret. Massevaccinationerne forventer de tidligst i sommeren 2021.
Præsident Trump lover dog i sin valgkamp, at vaccinen vil være klar tæt på valgdagen 3. november - måske før. Der er imidlertid ingen i pharmaindustrien, der bakker dette op, så det er vel bare en valgkampsudtalelese.
- USA og Corona-pandemien
USA er et af de hårdest ramte lande - hvis man sammenligner USA og Danmark ud fra sygdomstilfælde og dødsfald pr. 1 million indbyggere, så ser det i dag 9. sep. ud som følger:- USA totalt pr. 1 million: 19.674 syge 586 døde
- Danmark totalt pr. 1 million; 3,210 syge 108 døde
USA fik en pæn stigning i smittetal efter Memorial Day i maj - nu har de fejret Labour Day med tæt samvær på strande o.lign. Man frygter igen et stigende smittetal om et par uger.
Hvad gør man så med aktieporteføljen?
Ja, hvad gør man? Et godt råd er at følge udviklingen rimeligt tæt - de sidste par uger har der været pæne udsving i aktiekursen. I realiteten stå valget vel imellem at sætte en trailing stop loss, som sikrer ens evt. kursgevinst ved stigende kurser og sætter grænsen for tab. Alternativt kan man acceptere store tab og afvente at markedet vender - og det gør det jo nok på et tidspunkt.
Information fra andre kilder
Generelt kan følgende anbefales til at få information om aktier:
- Dansk Aktionærforening
- Aktieinfo
- Nordnets Hansen & Larsen podcast hver torsdag på YouTube
Ved Dansk Aktionærforening kan man som medlem få rigtig mange informationer om aktiemarkedet. Aktieinfo har nogle overkommelige tilbud, f.eks. 2 månedlige rapporter om aktiemarkedet. Begge er til en overkommelig pris, så også små privatinvesteringer kan bære denne udgift. Per Hansen og Helge Larsen har hver torsdag en podcast, hvor de taler om aktuelle emner fra aktieverdenen.
Euroinvestor har en del gratis information - men også muligheder for tilkøb af ydelser. Endelig har Yahoo Finance en del god og gratis information, hvor der også er mulighed for tilkøb af ydelser.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab
Primære kilder
- ECB
- FED
- MSNBC TV
- CNN TV
- Dansk Aktionærforening