Verdens aktieindex (2020-02)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Er aktiefesten helt slut?
Efter 10 år med stadigt stigende aktiekurser, kun afbrudt af mindre korrektioner, er markedet nu præget af udpræget nervøsitet, votaliteten er stigende Cboe Volatillity Index er steget fra omkring 12 midt i januar til omkring 18 i månedsskiftet januar/februar og nu (2020-03-02) ligger det på omkring 33 efter at have været over 47 den 28. februar. Dvs. høj volatlitet - mange handeler - investorer flygter ud af aktier.
Hvad er baggrunden?
- Udviklingen omkring Corona Virus (covid-19) udløser nervøsitet for stabiliteten i verdensøkonomien.
- Præsident Trump forsøger at berolige folk, men der er begyndende mistillid til hans information, fordi flere mener, at han holder fagfolk indenfor området tilbage. Det samme så vi jo i Kina, hvor man forbød læger mv. at udtale sig ved udbruddet af virus.
- Mange har en opfattelse af, at aktierne har været prissat for højt – dels pga. støtten fra centralbankernes lave renteniveau – dels fordi det er svært at finde andre muligheder for afkast uden for aktiemarkedet.
- Præsident Trumps handelskrigsretorik har heller ikke hjulpet markedet – præsidenten antyder, at han generelt vil bruge toldmure i sine bestræbelser på at forbedre USA’s økonomi – Make America Great Again. EU, Indien, Australien m.fl. stå for tur til forhandlinger med Præsident Trump.
- Endelig er der stor usikkerhed om udviklingen i BREXIT – UK skal have en aftale med EU på plads i løbet af året. Noget der af flere anses for usandsynligt – det er simpelt hen for omfattende en opgave.
De fleste analytikere forventer et mindre afkast i 2020 end i 2019 – recessionen lurer stadig i 2020/21.
Der er et amerikansk præsidentvalg. Wall Street frygter en ”socialist” som Sanders – de foretrækker Trump, som anses for mere erhvervsvenlig. Ikke kun Wall Street frygter Sanders, det gør The Democratic Establishment også – de mener ikke Sanders vil være i stand til at vinde over Trump 3. november 2020. Den seneste udvikling er at Joe Biden vandt en overvældende sejr i South Carolina, hvorefter to andre kandidater trak sig. De har kørt samme linje som Biden, så de anbefaler nu Joe Biden og støtter ham i det vidre forløb. Biden vil også være noget mere populær end Sanders på Wall Street. Mike Bloomberg er stadig med i kampen – han har også samme linje som Biden. Det kan så være Sanders chance for at vinde Super Tuesday – valg i et større antal stater samtidigt. Når dette er gennemført forventes der et tydeligere billede af hvem af demokraternes kandidater, der bliver kommende præsidentkandidat.
Grafen over verdens børser
Som det ses, er niveauet generelt faldende.
Klik på grafen - så vises den i selvstændig fane
Grafen tager udgangspunkt i årsskiftets aktiekurser. Som man kan se er faldet, konstateret i sidste månedsskifte, øget. Grafen viser en korrektion under udvikling – der er dog sket en opbremsning efter en uge med fald, derfor har vi vist både sidste børsdag i februar og anden børsdag i marts. Som det ses er de hidsige fald bremset lidt op – spændende om det holder. Grafen skal ses på baggrund af den stigning vi oplevede fra januar 2017 til ultimo december 2019.
Vi kan glæde os over at Danmark nu er eneste land med stigende tendens på samtlige målinger - en minimal stigning - men den ER der.
I løbet af den 29. februar vendte markedet, og som det ses på oversigten over en række danske aktier, var der pæne stigninger for dagen. Det er spændende at følge om denne vending til det bedre fortsætter ud over de seneste 3 dage. Analytikerne er skeptiske. Lau Svenssen fra Aktieinfo forventer fortsat yderligere fald - ud over den korrektion vi så på 10%, så forventer han et yderligere fald på 10%. Vi må se - det er sværere end normalt at spå om fremtiden - der er for mange usikkerhedsmomenter.
Klik på oversigten - så vises den i selvstændig fane
Hvorfor vender tendensen i marts?
FED antydede i sidste uge, at man overvejede en rentenedsættelse. Den kom så i dag, hvor renten blev sænket fra 1,75% til 1,25%. Det var nok også på tide - Præsident Trump har udtrykt sin misfornøjelse med Jerome Powell, formand for FED - Trump synes, at han er for længe om at reagere med en rentesænkning.
Mange amerikanske investorer "søgte ly" i japanske Yen, som de betragter som en "safe heaven" når det hele vælter. US dollar faldt til laveste kurs ift. Yen gennem de seneste 20 uger. Yen steg 1,51% ift. dollar. Måske har oplysningen om kommende - og nu gennemført - rentesænkning i USA fået dem til at vende tilbage til aktier?
Hvad gør jeg så med min aktie portefølje?
Mange anser en sitation med voldsomme fald som en god opkøbsmulighed – men som Lars Persson i Millionærklubben altid siger ”Pas på de faldende knive – vent til der er en tydlig stigende tendens”.
Hvis Lau Svenssen viser sig at have ret i, at faldet først stopper når vi er 20% nede, så står vi jo i realiteten foran et bearmarked – og så kan man vel lige så godt vente på en sand stigende tendens?
I den nuværende situation er det ekstra vanskeligt Corona Virus kan være væk om en måned – eller den kan have spredt sig endnu mere. Denne usikkerhed påvirker de dispositioner virksomheder og forbrugere tager.
I dag er mange virksomheder afhængige af produktion i Kina – og netop Wuhan, hvor Covid-19 opstod, har en stor produktion til amerikanske virksomheder. Fabrikkerne har nu ligget stille i et par uger – dvs. den manglende produktion begynder at kunne mærkes hos amerikanske virksomheder, der er afhængige af produktion i Kina.
Flyselskaber og rejsebureauer går en hård tid i møde – folk rejser meget mindre end normalt. Rigtig mange virksomheder har aflyste forretningsrejser og klarer sig i stedet vha. Skype o. lign. Det viser sig, at en del af de smittede personer i Norditalien har været i Kina – de rejser jævnligt til Kina, hvor deres virksomheder har en produktion kørende. Samme forhold gør sig gældende i Tyskland.
Så det vil nok være en god ide i en periode at følge porteføljen tæt – sætte en realistisk stop loss og vælge nyindkøb med omhu. Defensive aktier vil nok i den kommende periode være mest sikre – cykliske aktier skal vælges med omhu, da der er risiko for, at de kan rammes af et faldende forbrug – det afhænger dog af hvilken brance de er i. Luftfart skal man nok ikke investere i – de aflyser ft. en del ruter pga. covid-19 smittefare. Skibstransport bliver nok også ramt, når produktionen i de covid-19 ramte områder går ned i gear.
Vi ser på udviklingen for marts ved næste månedsskifte.
Denne artikel er ikke en investeringsanalyse - det er en opsummering af fundne informationer om aktiemarkedet, som er offentligt tilgængeligt på internet.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab
Kilder
- Signaturfoto: Photo by Chris Liverani on Unsplash