Pensionist og aktieinvestering
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Hvem henvender denne artikel sig til?
Artiklen henvender sig til alle, som gerne vil have lidt mere ud af sin opsparing og typisk til begyndere i investering.
Hovedvægten er lagt på folk, der går på pension - men vil også være nyttig for andre, der overvejer investering i aktier - unge og midaldrende.
Grundlag for investering
Hvis man i sit ansættelseforhold har haft indbygget en pensionsopsparing i sin lønpakke, så står man ofte med en kapitalpension på nogle hundrede tusinde. Den er måske konverteret til en aldersopsparing, fordi man har udnyttet rabatten ved en konvertering af kapitalpensionen.
Investeringsaftale med bank/sparekasse
Denne aldersopsparing kan man så placere i en investeringsaftale i bank eller sparekasse, som laver et depot med investeringsbeviser, typisk 20-40% investeret i aktier og resten i obligationer. Man betaler en årlig afkastskat, så man til enhver tid kan hæve en del af eller hele sin aldersopsparing uden skattemæssige konsekvenser - den udbetalte sum går ikke ind i den skattepligtige indkomst.
En investeringsaftale i bank/sparekasse koster naturligvis et pænt gebyr pr. år, samtidigt er værdipapirerne spredt over et stort område - det gør, at afkastet, i forhold til egen investering i håndplukkede aktier, ikke bliver voldsomt imponerende - til gengæld vil et tab i nedgangstider også være begrænset. Fordelen er, at tilvæksten i opgangstider vil være lidt bedre end ved placering på en højrentekonto - det er svært at finde en bank, som giver mere end 1% i rente, selv ved binding af opsparing i en periode. Men i nedgangstider vil årets resultat ofte blive negativt - og så er selv en lav rente af et indestående i en bank sandsynligvis mere attraktiv.
Endelig kan man overlade til pengeinstituttet at styre investeringerne og begrænse egen involvering til et f.eks. et årligt møde med en investeringsrådgiver.
Investering i aktier
Man kan så også kaste sig ud i egenopkøb af aktier - men vælg dem med omhu, check års- og kvartalsregnskaber/-rapporter grundigt. Det er frygtelig ærgerligt at investere i et firma, der går konkurs. I nærmeste fortid er OW Bunker nok det eksempel, som de fleste har hørt om.
Hvis man vælger aktier, hvor der udbetales en årlig dividende, kan man sagtens finde aktier, som forrenter investeringen med 2-3%, nogle højere. Desuden kan man så håbe på en tilvækst i aktiesummen - altså et afkast. Det siges at aktieafkast over 100 år i gennemsnit har været 6-8% af den investerede formue årligt - men meget svingende. Der vil typisk være nogle gode år med stigninger, et bull market. Ind imellem vil der være korrektioner, fald, på 10-20% - de retter sig som regel forholdsvist hurtigt, fordi faldende pris øger efterspørgslen.
Men efter nogle gode år kommer der ofte et faldende marked - et bear marked. Det har ofte udløst voldsomme fald, måske recession med fald på 50%, hvis virksomhedernes indtjening falder voldsomt på grund af svigt i efterspørgslen af deres varer.
Investerer man selv, er det vigtigt at lægge en strategi - hvor stort tab vil man acceptere på de enkelte aktier - hvor mange firmaer vil man investere i - hvilke markeder vil man investere i.
Læg også en strategi for hvilken kurs du vil sælge på, både højere og lavere kurs ift. købssum. Husk du skal betale skat af fortjeneste og risikerer nedsættelse af overførselsindkomst. Husk også udbyttet, hvor du bør beregne det procentuelle udbytte ud fra købssum - det svarer jo til den sum du ville indsætte på en bankkonto.
Hvis du langtidsinvesterer i udbytteaktier er der efter min opfattelse ingen grund til at sælge ved faldende kurs med mindre firmaet du har investeret i er lukningstruet. Udbyttet bliver måske nedsat, eller går i nul en kort periode, men det er vist sjældent det helt ophører.
Man bør følge sine investeringer rimeligt tæt, på ugebasis, minimum månedsbasis.
Beskatning og regulering af folkepension
Fortjenesten ved privates aktiesalg og dividende beskattes med 27% for de første 50.000 kr. - for 2 med fællesøkonomi 100.000 kr. - og 42% for resten.
Så er der lige pensionistøkonomien. Folkepensionen er delt op i en fast del, som først reguleres nedad ved en forholdsvis høj indkomst, samt en variabel del, som reguleres nedad når man overskrider en lavere grænse. Det skal man lige tage højde for, når man vil sælge aktier - så man bør sætte sig grundigt ind i skatte- og pensionsregler.
Dette gælder generelt, hvis du får overførselsindkomster - som f.eks. SU.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab.