Opfølgning på kursudvikling 2019 (2019-10-31)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Photo by Markus Spiske on Unsplash
Udviklingen 2. januar - 31. oktober 2019
2019 har indtil nu været et rimeligt godt aktieår med pæne stigninger i første halvår - som det ses flader det lidt ud hen over sommeren, men der er dog stadig stigninger på de fleste markeder. Danmark kører helt fladt i efterårsmånederne.
Lad os se på udviklingen i verdens aktieindex - klik på graf for at se en større udgave på en ny side:
Hvad påvirker aktiekurserne?
- Handelskrigsretorikken
På det seneste er der sket et gennembrud i forhandlingerne mellem Kina og USA, Præsident Trump annoncerede det som en stor sejr, Kina kommenterede det ikke i første omgang. Den seneste udmelding fra Kina er, at de ikke længere tror på, at en ”long term deal” er mulig at indgå med præsident Trump – tilsyneladende begrundet i hans uforudsigelighed. Flere kommentatorer giver dog stadig udtryk for, at de forventer en aftale kommer i hus inden valgkampen i USA for alvor går i gang.
Der var lagt op til at indføre told på bl.a. biler fra Europa – det er vist stillet i bero, foreløbigt til medio november.
Så der hersker fortsat usikkerhed om hvordan USA's handelskrigsstrategi udvikler sig.
- Centralbankernes udmeldninger
- ECB
Resultatet af mødet den 24. oktober 2019 blev at renten er uændret på -0,5% og QE programmet starter, som planlagt, 1. november 2019 med opkøb af obligationer for €20 milliarder pr. måned – QE fortsætter så længe, som det skønnes nødvendigt og vil blive afsluttet kort før ECB starter på at hæve renten. Målet er fortsat en inflation tæt på, men under 2%.
Christine Lagarde, tidligere IMF tager over efter Mario Draghi i november 2019 – hun udtalte, at hun håbede, at hun ikke på noget tidspunkt skulle gentage Draghis ord ” We will do whatever it takes to preserve the EURO". Det forventes hun fortsætter den nuværende linje. - FED
Den 31. oktober 2019 meddelte FED, at renten blev sænket med 0,25% til 2,25%.
På pressemødet blev det fastslået, at man forventede dette ville være den sidste rentenedsættelse, der ville blive behov for. Denne udtalelse skabte lidt røre på USA's børser.
- ECB
- Vækst
Ole Hansen, Saxobank, fortalte i radioprogrammet ”Millionærklubben” at der er et stigende antal konkurser i USA’s landbrug pga. Kinas told på landbrugsvarer.
Iflg Reuter 29. oktober 2019 er udsigten for global økonomisk vækst i 2020 3,1% - nedsat fra en forventet vækst på 3,3% i juli. Centralbankernes tiltag forventes ikke at have nogen større effekt på den faldende globale vækst.
På Bloomberg TV tegnede Barry Eichengreen, professor på Berkeley universitet i LA bl.a. følgende billede:- Handelskrigen fortsætter med risiko for at brede sig.
- USA’s præsident Trump er impulsiv og uforudsigelig, et valg af E. Warren vil ikke ændre den nuværende situation, men hun vil være mere forudsigelig i sine handlinger.
- Vækst i US GDP er 1,9% - det normale forventes at være ”slow down”, dvs. yderligere fald.
- Recession
Fra tid til anden i 2019 ser forskellige kommentatorer tegn på en nært forestående recession, måske fordi vi ikke har oplevet en egentlig recession siden 2008. Der var et kraftigt fald i december 2018, som måske skyldtes, at FED meldte ud, at man ville gå i gang med at afvikle de finansielle støtteordninger og dermed ikke sænke renten yderligere. Faldet udløste så i 2019 igen små rentenedsættelser helt frem til oktober.
På Bloomberg TV udtalte CCLA Investment Manager, James Bevan, at han forventer korrektion, men absolut IKKE recession i USA.
- USA
Økonomien i USA er stadig drevet af et pænt forbrug – virksomhederne har gode resultater og aktiemarkedet er all time high. Landbruget har det dog meget svært.
Den gode økonomi drives frem af lave renter og et stadig stigende underskud på USA’s balance. Dette betyder dog mindre så længe dollar er hele verdens reservevaluta – dollar kursen er stadig høj.
Aktie index S&P samt Nasdaq er stigende – Dow Jones viser et mindre fald.
- Europa
Iflg. Bloomberg TV er der stigende arbejdsløshed i Tyskland og forbrugertilliden i Euro-området er faldende fra estimeret 101,1 til 100,8.
Som tidligere nævnt har ECB sænket renten. Nationalbankerne i Sverige og Norge har hævet renten, den svenske valutakurs er lav og inflationen stigende.
UK har som bekendt stadig store problemer med at få BREXIT på plads – nu er deadline igen udskudt, denne gang til 31.01.2020 og den 12.12.2019 er der udskrevet valg. Så ingen ved reelt hvad der sker i UK.
I Europa ligger aktie index fint, bortset fra UK
- Asien
Hong Kong er i recession efter en lang periode med uroligheder – der er tilsyneladende ikke en løsning lige om hjørnet. Japans Nikkei er stigende mens Kinas Shanghai index er faldende. Indien har også en pæn stigning.
- Australien
Nationalbanken i Australien har hævet renten. Aktie index er uændret hen over september-oktober.
- Sydamerika
Vi har kun Argentina med i Sydamerika – aktie index er bedret efter valg af ny præsident, Alberto Fernández fra Justicialist Partiet.
Hvad gør man så med aktieporteføljen?
Som privatperson er der vel ikke rigtigt andre muligheder end aktier, hvis man gerne vil have lidt afkast af opsparingen. Man skal også lige huske at tage skatten med i ligningen i investeringsstrategien. Hvis du, f.eks. har en aktie, som er steget 100% og sælger den, når du ser at stigningen nu er faldet til 50%, så kommer du til at betale skat af 50%-stigningen - og hvis du er pensionist, kan det også ramme din pension - så kan det godt vise sig at være svært at tilbagekøbe aktien, når markedet igen er for opadgående. Så behold den og rid ned og op med bølgen. Faldet i 2008 var vel i alt væsentligt hentet hjem igen efter et års tid. Så is i maven.
Traditionelt er perioden oktober til april tiden, hvor aktier performer bedst - deraf udtrykket "Sell in May and go away". Sidste år var oktober til og med december dog ret nervepirrende - ikke desto mindre fandt jeg da en aktie, NKT, medio november, som har haft en pæn stigning frem til nu på omkring 35%. Så det er muligt - eller måske held
Læg en strategi - tilpas den, når tiderne skifter - og sæt dig grundigt ind i forholdende i de virksomheder, du køber aktier i - så går det ikke helt galt.
Og ja, jeg ved godt man også kan bruge teknisk analyse - men det kræver altså en del selvstudie og et abonnement på et værktøj. Fint til de mere professionelle, som opererer gennem et holdingselskab, så beskatningen ligger i et erhvervsbeskattet selskab og man udbetaler løn til sig selv fra selskabet.
Udviklingen januar 2018 - oktober 2019
Vi har også set på performance for et udsnit af verdens aktieindeks fra primo januar 2018 til ultimo oktober 2019. Hvorfor nu det? Aktieindeks var ved udgangen af 2017 generelt på sit højeste siden krisen i 2008. I løbet af 2018 var der tegn på en opbremsning, og i december 2018 var der store kursfald, så kommentatorerne talte om skift fra bull-marked til bear-marked ved årets udgang i 2018, Se tidligere artikel, der viser denne udvikling.
Her ser du udviklingen i verdens aktie index jan 2018 til i dag - klik på graf for at se en større udgave på en ny side:
Som det ses er vi nu endelig nået op på samme niveau som i januar 2018. Har man haft de samme aktier gennem hele forløbet er man så kommet igennem uden tab og har desuden modtaget evt. udbytte i perioden. Har man investeret i nye aktier i januar 2019, så har man sandsynligvis nået en pæn gevinst i dag.
Information fra andre kilder
Generelt kan følgende anbefales til at få information om aktier:
- Ved Dansk Aktionærforening kan man som medlem få rigtig mange informationer om aktiemarkedet.
- Aktieinfo har nogle overkommelige tilbud, f.eks. 2 månedlige rapporter om aktiemarkedet.
- Begge er til en overkommelig pris, så også små privatinvesteringer kan bære denne udgift.
- Euroinvestor har en del gratis information - men også muligheder for tilkøb af ydelser.
- Endelig har Yahoo Finance en del god og gratis information, hvor der også er mulighed for tilkøb af ydelser.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab
Primære kilder
- ECB
- FED
- TV: Bloomberg, CNN, BBC
- Radio 24/7 Millionærklubben
- Kursdata fra Yahoo Finance