Opfølgning på kursudvikling 2019 (2019-10)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Photo by Markus Spiske on Unsplash
Vi har fulgt udviklingen i forhold til januar 2018 - se kursudvikling januar 2018 - juni 2019. 2018 var generelt et dårligt år - se kursudvikling 2018, status ultimo december 2018. Aktimarkedet rettede sig imidlertid gennem første halvår 2019 - specielt i USA, i resten af verden var udviklingen mere moderat.
Udviklingen 2. januar - 11. oktober 2019
Lad os se på udviklingen i verdens aktieinde - klik på graf for visning i eget vindue:
Hvad påvirker aktiekurserne?
- Handelskrigsretorikken
Det forventes, at også EU, Indien og Australien vil blive mål for Præsident Trumps handelskrigspolitik, når/hvis aftalerne med Kina kommer i hus. Mens dette skrives pågår der forhandlinger mellem præsident Trump og repræsentanter fra den kinesiske regering i Washington. Trump har udsendt et lidt dobbelttydigt Tweet - men det amerikanske marked reagerede positivt på oplysningen om forhandlingerne skulle i gang.
Seneste nyt 14. oktober 2019: Forhandlingerne med Kina er endt med en miniaftale, som omhandler landbrug. Salg til Kina af svinekød og Soyabønner. De planlagte tariffer i denne uge er taget af bordet. Præsident Trump har udtalt sig positivt om aftalen - Kina har endnu ikke udtalt sig om aftalen.Det spændende er om præsident Trump nu vender sig mod Europa.
- Centralbankernes udmeldninger
Både ECB og FED har meldt ud, at de fortsat vil støtte markedet med rentejusteringer og genoptagelse af QE. Flere økonomer og kommentatorer giver dog udtryk for, at disse værktøjer er ved at have udspillet deres rolle. Og ECB's Mario Draghi har da også udtalt, at der nu er behov for økonomiske reformer i landende for at styrke væksten - væksten er faldende world wide.
- USA's konflikt med Iran
Der er ingen løsning på denne konflikt, men der er lidt stille omkring den for tiden - nu er det præsident Trumps tilbagetrækning af amerikanske tropper fra det kurdiske område i Syrien, der er i fokus. Dette har rejst en del vrede og utilfredshed blandt de republikanske politikere, så præsident Trump er kommet ud i modvind i denne sag. Tyrkiet har straks benyttet lejligheden til at gå ind i Syrien for at skabe en bufferzone mellem tyrkiet og kurderne - det har medført en del kritik af Tyrkiet - også fra præsident Trump - så Tyrkiet truer nu med at sende et par millioner syriske flygtninge ind i EU. Så også her kan der være lidt mørke skyer på finanshimmelen.
- Vækst
Væksten er faldende world wide - jeg har set informationer om, at tysk industri er i recession - men DAX ligger over 1.200, så mon ikke vi kan tage det roligt?
- Recession
Der har været talt meget om en nært forestående world wide recession - men det klinger lidt ud. Økonomer og kommentatorer forventer nu tidligst recession i 2020/2022, og slet ikke en finanskrise som i 2008. På den anden side - hvem forudså i 2007 finanskrisen i 2008?
- USA
De amerikanske hysholdninger har iflg. Ulrik Bie en god økonomi - de har ingen gæld, pæne lønninger og stigende formuer. Det er nemt at finde et job. Så amerikanske forbrugere kan øge forbruget 2-2,5% inden for deres økonomiske rammer. Det, der kan ramme husholdningerne er effekten af tarifferne, som vil hæve forbrugerpriserne.
De kriseramte virksomheder er koncentreret i stater som Ohio.
De unge nyuddannede amerikanere har en stor studiegæld og er derfor nødt til at bo i lejeboliger med stigende huslejer. De er ikke ude af studiegælden før de er i 40'erne. Så de har ikke gode muligheder for at købe ejerbolig.
- Argentina
Aktieindex Merval falder voldsomt fordi den siddende præsident har tabt et primærvalg. Man frygter derfor magten skifter, så der kommer et styre, som er væsentligt mindre erhvervsvenlig.
- Kina
Shanghaj aktieindeks er tilsyneladende ikke påvirket af handelskrigen. Man skal huske Kina har et enormt hjemmemarked og vel også uden problemer kan holde uændret eksport til landene i Asien og vel næsten uændret eksport til Europa.
- Asien
Japan viser en stabil tendens. Indien havde et pænt fald i sommer og har siden vist en let vigende tendens. Hong Kong er faldet, vel som følge af de massive demonstrationer for demokrati, der har været gennem længere tid.
- Australien og Europa
Australien og de fleste europæiske lande viser en let vigende tendens, hvilket afspejler den generelle nedgang i væksten. Spanien, Tyskland og Norge viser en mindre stigning. Spaniens økonomi er blevet stærkt forbedret i de senere år. Norge og Tyskland ligger pænt - begge lande har som bekendt en stærk økonomi.
Hvad gør man så med aktieporteføljen?
De fleste ser ikke andre muligheder end investering i aktier eller fast ejendom, hvis der skal være et afkast. De fleste ser dog også et mindre afkast på aktier fremover - 3 til 5%. Blackrock og andre amerikanske selskaber investerer for tiden i fast ejendom i København. Boligpriserne skulle angiveligt have nået et niveau, som gør det vanskeligt for almindelige boligkøbere at få finansieret et boligkøb - bl.a. pa grund af de forholdsvise barske krav der stilles til låntagernes rådighedsbeløb efter faste udgifter er afholdt. Dette kan man også se i lokalsamfund, hvor nogle investerer i opkøb af rækkehuse og ejerlejligheder med udlejning til formål. Huslejerne har været stigende i de senere år, så en sådan investering kan give et pænt afkast.
Men som sagt - aktier er fortsat en forholdsvis god mulighed. Men vælg dem med omhu - vælg aktier, der ikke er for følsomme for udsving i konjunkturerne.
God Jagt
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab
Primære kilder
- ECB
- FED
- Bloomberg TV
- CNN TV
- BBC TV
- Dansk Aktionærforening
- Radio 24/7 Millionærklubben