Opfølgning på kursudvikling 2019 (2019-09-12)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Photo by Markus Spiske on Unsplash
Overblik
Vi har fulgt udviklingen i forhold til januar 2018 - se kursudvikling januar 2018 - juni 2019. 2018 var generelt et dårligt år - se kursudvikling 2018, status ultimo december 2018. Aktimarkedet rettede sig imidlertid gennem første halvår 2019 - specielt i USA, i resten af verden var udviklingen mere moderat.
De fleste analytikere og lignende har begejstret talt om "all time high" og lignende positivt ladede udtryk - jeg har stadig LIDT svært ved at se det, når man sammeligner med 2017, hvor det gik rimeligt godt. Centralbankerne har da heller ikke fundet anledning til at sætte renten op endnu, hvilket jo heller ikke hænger sammen med begejstringen over første halvår i 2019. Når det er sagt, skal vi da glæde os over den rebound, der er sket siden årsskiftet.
Seneste udvikling er at ECB nedsætter renten og påbegynder en ny QE-runde - se mere information om ECB's beslutning medio september 2019 her: Monetary policy decisions. FED har netop 31. juli 2019 sænket renten 0,25%, der var dog ingen løfter om yderliger sænkning i år - Præsident Trump presser fortsat på for rentesænkning, han mener tilsyneladende der er behov for større nedsættelser af renten. Se FED's beslutning her: Federal Reserve issues FOMC statement.
Udviklingen 2. januar - 12. september 2019
Lad os se på udviklingen i verdens aktieindex - se graf i selvstændigt vindue ved at klikke på grafen:
Hvad påvirker aktiekurserne?
- Handelskrigsretorikken kører med uformindsket styrke. USA bruger indførelse af tariff'er (told) som et våben i kampen om bilaterale handelsaftaler. Forhandlinger med Kina ser ud til at blive genstartet efter en pause - USA's landbrug er hårdt ramt, og der er flere konkurser på vej. Kina importerer nu soyabønner fra Brasilien, så USA's landmænd brænder inde med deres lagre af soyabønner. Baggrunden for konflikten mellem USA og Kina er vel Præsident Trumps "Make America Great Again" - MAGA-politikken, som skal trække outsourcet arbejde hjem til USA. Det virker imidlertid ikke - de amerikanske virksomheder, som har produktion i Kina er begyndt at flytte denne produktion til andre lande i Asien, bl.a. Vietnam.
Min konklusion er, at handelskrigen mellem Kina og USA fortsætter året ud og ind i 2020. Det forventes, at også EU, Indien og Australien vil blive mål for Præsident Trumps handelskrigspolitik, når/hvis aftalerne med Kina kommer i hus.
- Centralbankernes udmeldninger. Både USA og EU støtter fortsat aktiearkedet med lave renter - USA/FED sænkede renten i juli 2019, hårdt presset af Præsident Trump. Som tidligere nævnt opfyldte FED ikke forventningerne om løfter om yderligere rentesænkninger i år. EU/ECB sænker renten yderligere til -0,50% i september 2019. Målet er en inflation på 2% - jeg er enig med Ulrik Bie i hans undren over det inflationsmål i en ikke inflationær verden. Desuden genstartes QE-programmet med opkøb for €20 milliarder gennem hele 2020 - IMF-chef Christine Lagarde afløser Mario Draghi, det vides ikke om hun vil fortsætte Mario Draghis linje.
Flere økonomer forventer recession omkring årsskiftet, og er bekymrede over om centralbankerne har redskaberne til at imødegå en sådan recession. Traditionelt ville centralbankerne vel sætte renten ned, men der er jo ikke megen plads til det. Ulrik Bie nævner i Millionærklubben 13. sep. 2019, at han ikke ser en risiko for recession, men nok en korrektion. Husholdninger i USA og Europa har en fornuftig økonomi med opsparing og stadig lavere gæld. Men hvis Trump udvider handelskrigen til resten af verden, så kan der opstå recession.
- Vigende vækst i størstedelen af verden.
Hvad gør man så med aktieporteføljen?
Der fornemmes en vis nervøsitet blandt investorer - VIX ("Frygtens Indeks" - viser markedets votalitet) ligger forholdsvist stabilt på omkring 15% for øjeblikket. Flere taler om en omfordeling i aktieporteføljen, så der bliver større vægt på cykliske aktier. Flere økonomer forventer en recession både i USA og Euro-landende - Tyskland bevæger sig på kanten af en recession - også de øvrige Euro-lande oplever faldende vækst, og inflationen er tæt på det laveste i 2 år.
Selvom udsigterne måske ikke er opløftende, så viser grafen ovenfor, at aktiekurserne fortsat er stigende i USA, Kina og i en del Euro-lande. Så lige nu er der ingen grund til panik. Hvis man skal bruge de investerede penge inden for det nærmeste år, så skal man nok holde rigtig godt øje med udviklingen hen over det næste år, og få solgt i tide inden markedet evt. dykker.
Alternativet er kontanter på en konto, som ingen rente giver eller kun giver en minimal rente. Obligationer kan ikke anbefales lige nu - det skal i givet fald være "guldrandede" obligationer.
Skal man først bruge aktierne om nogle år, og har investeret i udbytteaktier i solide virksomheder, som kan overleve en recession, så kan man vel bare læne sig tilbage og lade aktiemarkedet køre ned og op - aktiemarkedet er jo altid kommet op igen.
Nogle investerer i guldminer - man kan også investere i guld via en ETF, men så skal man måske ikke forvente det store afkast. Og "håndplukker" man aktier i guldminer, så anbefales en solid fundamental analyse, så man er helt inde i driften og regnskabet af den pågældende guldmine.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab
Primære kilder
- ECB website
- FED website
- MSNBC TV
- CNN TV
- Millionærklubben, Radio 24/7