Opfølgning på kursudvikling 2019 (2019-07-02)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Photo by Markus Spiske on Unsplash
Vi har tidligere fulgt udviklingen i forhold til januar 2018 - se kursudvikling januar 2018 - juni 2019. Som det ses havde markedet rettet sig noget i forhold til ultimo december 2018, men havde dog ikke nået niveau for januar 2018. Hvordan så det så ud ultimo december 2018? - se kursudvikling 2018, status ultimo december 2018. De fleste analytikere og lignende har begejstret talt om "all time high" og lignende positivt ladede udtryk - jeg har LIDT svært ved at se det, når man sammeligner med 2017, hvor det gik rimeligt godt. Centralbankerne har da heller ikke fundet anledning til at sætte renten op endnu, hvilket jo heller ikke hænger sammen med begejstringen over første halvår i 2019. Når det er sagt, skal vi da glæde os over den rebound, der er sket siden årsskiftet.
Udviklingen første halvår 2019
Lad os se på udviklingen i første halvår 2019 - indrømmet - isoleret set er det en flot udvikling:
Klik på graf for at få den op i nyt vindue - på smartphones vil denne graf være større.
Hvad påvirker aktiekurserne?
- USA's handelskrigsretorik gør nok stadig nogle investorer nervøse. Præsident Trumps stærke tro på "tariffs" - toldbarrierer - gør markedet nervøst. Stort set alle økonomer advarer mod brug af toldbarrierer - der er ekstremt dårlige erfaringer med en sådan politik, som var udbredt i 1930'erne. Præsident Trump truer med nye toldsatser - ikke kun mod Kina, men nu også mod Indien, Australien og Europa. Kinas præcident Xi og USA's præsident Trump har, på det netop overståede G20 møde, aftalt at genoptage forhandlingerne. Præsident Trump har desuden truet med at udelukke kinesiske Huawei fra USA - men har dog - vanen tro - blødt op og taler nu om et mildere indgreb, så det måske kun rammer G5 teknologi (på det område er USA langt bagud ift. Kina - ingen USA virksomhed er leveringsdygtig i G5 teknologi på nuværende tidspunkt).
- Centralbankernes udmeldninger. Både USA og EU støtter fortsat aktiearkedet med lave renter - USA/FED sænker sandsynligvis renten i juli 2019, hårdt presset af Præsident Trump. Der forventes 2 rentesænkninger i 2019 og 1 i 2020. EU/ECB hæver sandsynligvis ikke renten i 2019. Både FED og ECB forventes at holde en pause i salg af obligationer. I forbindelse med den igangværende fordeling af topposter i EU, vil IMF-chef Christine Lagarde sandsynligvis afløse Mario Draghi som chef for Den Europæiske Centralbank.
- Skattelettelsen i USA klinger ud i løbet af 2019.
- USA's konflikt med Iran - Præsident Trump forsøger at presse Irans ledere til at indgå en ny aftale i stedet for den, Præsident Obama sammen med Europa havde indgået. Europæiske ledere er af den opfattelse, at Iran overholdt den indgåede aftale - Præsident Trump kalder aftalen for den værste nogensinde. Nu er de iranske ledere så blevet afvisende over for USA og har angiveligt sprængt et hul i siden i to tankskibe i Hormuzstrædet. USA truede med krigshandlinger, som Præsident Trump afblæste i sidste øjeblik. Så spændende at se hvordan DET ender.
- OPEC begrænser olieproduktionen for at holde de nuværende priser - det ser ud til at virke, men vil jo nok påvirke væksten i de lande, der er afhængig af olie fra OPEC landende.
- Vigende vækst i størstedelen af verden.
Steen Jacobsen fra Saxo Bank har udtalt, at han forventer en recession i 4. kvartal 2019 eller 1. kvartal 2020 - hør nærmere på podcast fra 2. juli 2019 "Aktierne det næste halve år" Radio 24/7 Millionærklubben - debat med bl.a. Steen Jakobsen, chefstrateg Saxo Bank, og Ulrik Bie, økonomisk redaktør Berlingske.
Hvad gør man så med aktieporteføljen?
Hvis man skal bruge de investerede penge inden for det nærmeste år, så skal man nok holde rigtig godt øje med udviklingen hen over det næste år, og få solgt i tide inden markedet dykker - lige nu er der jo stadig stigninger. Og alternativet er kontanter på en konto, som ingen rente giver eller kun giver en minimal rente. Obligationer kan ikke anbefales lige nu - det skal i givet fald være "guldrandede" obligationer.
Skal man først bruge aktierne om nogle år, og har investeret i udbytteaktier i solide virksomheder, som kan overleve en recession, så kan man vel bare læne sig tilbage og lade aktiemarkedet køre ned og op - aktiemarkedet er jo altid kommet op igen.
Nogle investerer i guldminer - man kan også investere i guld via en ETF, men så skal man måske ikke forvente det store afkast. Og "håndplukker" man aktier i guldminer, så anbefales en solid fundamental analyse, så man er helt inde i driften og regnskabet af den pågældende guldmine.
Men nyd nu sommerferien - det ER jo kun penge ;-)
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab
Primære kilder
- MSNBC TV
- Bloomberg TV
- Radio 24/7 Millionærklubben