Opfølgning på kursudvikling 2018-2019 (2019-03)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Hvad er der sket i 2019 ift. 1. januar 2018?
Efter et voldsomt fald i 2018 har aktiekurserne rettet sig fra Nytår og frem til i dag. Kortsigtede analytikere og kommentatorer taler begejstret om denne stigning i 2019 - og vi skal da også være glade for udviklingen, men har vi genvundet tabet fra 2018?
Lad os se konkret på aktiemarkedet - hvordan ser det ud med verdens aktieindeks ift. 1. januar 2018 - primo marts 2019, er der sket en stigning? Nogle lande har hentet tabet - andre er fortsat >10% lavere endnu.
I december 2018 var kurserne helt i bund, se status december 2018 - december 2018 endte med historisk store fald og man begyndte at tale om et bear marked. Men vi ser på, hvad der er sket i første kvartal 2019 - fortsat med udgangspunkt i kurs 1. januar 2018. Indtil kurserne ligger over 1. januar 2018, vil vi fastholde dette udgangspunkt i vore opfølgninger. Men alt ialt har første kvartal 2019 indtil vidre vist en positiv udvikling.
Klik på graf for at få den vist i nyt vindue:
Som det ses har kurserne rettet sig en del siden Nytår. Specielt USA er ved at nå niveauet fra januar 2018. Kinas aktiekurser er kommet godt med i den seneste tid. Det samme kan man sige om Europa, men Tyskland, Spanien og Italien har det fortsat svært. Nsdaq, USA, Indien, Finland, Norge og Sverige er nu over 1. januar 2018.
Hvad påvirker aktiekurserne?
- USA's handelskrigsretorik gør nok nogle investorer nervøse. Nu ser det ud til, at USA og Kina finder en løsning, hvor Kina lemper deres politik omkring udenlandske virksomheder i Kina. Det var også tiltrængt.
- Centralbankernes udmeldninger. USA har ændret deres retorik, så man nu forventer en mere skånsom politik omkring renter og salg af de opkøbte obligationer. ECB stopper opkøb, men påbegynder ikke salg og renten er fortsat negativ. Så alt i alt understøtter centralbankerne fortsat aktiemarkedet.
- Skattelettelsen i USA klinger ud i løbet af 2019. Der er kommet lidt flere i arbejde - det så vældig flot ud i januar - men det viste sig at den store stigning skyldtes at regeringens shutdown blev ophævet.
De fleste analytikere forventer ikke recession i USA i 2019 og 2020 - men var der nogen, der forudså recessionen i 2008?
Europa er plaget af Brexit og økonomiske problemer i Italien og Spanien. Tyskland har ikke nogen forrygende vækst. Vi kan så glæde os over, at økonomien f.t. er yderst rimelig i Skandinavien. Endelig vurderer OECD, at forholdet mellem USA og Kina samt BREXIT kan påvirke væksten i Europa i nedadgående retning.
I Europa er det også et problem, at politikerne i flere lande er tilbageholdende med reformer og i stedet kører en populistisk linie. Ingen ved hvad Præsident Trump finder på, men han har nok ikke glemt sine holdninger om Europas bilindustri, som han sandsynligvis også vil pålægge told. Så når forhandlingerne med Kina afsluttes vil han sikkert kaste sig over Europa.
ECB's initiativer med QE Easing (opkøb af obligationer) og rentesænkning forudsatte gennemførsel af reformer. Mario Draghi (ECB's chef) har gentagne gange sagt dette. Så man må forvente en afdæmpet vækst i Europa. Og som det ses på grafen kører Europa også i et lavere gear end USA.
Endelig har Præsident Trump også krævet en genforhandling af handelsaftaler mellem USA og Indien, hvilket er rimeligt set i forhold til Indiens udvikling. Det er sikkert ikke noget, der påvirker Europa.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab