Kursudvikling i 2018 (2018 12)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Årets udvikling til og med 7. december 2018
Jeg har undersøgt et udsnit af verdens aktie-index. Det er ikke noget kønt syn. Eneste succes er Norge, som viser en stigning på 4,09%. USA har klaret sig bedst, men har dog også et fald på ca. 5-7%. Europa halter bagefter med et gennemsnitligt fald på godt 10%. Indien har, ligsom Norge, også klaret sig hæderligt igennem med et fald på 0,81%. Kina er nede med 18-19%.
Og det blev værre - se opdateret kursgraf pr. 20. december 2018.
Klik på grafen for at få den vist i selvstændigt vindue:
Opdateret graf pr. 20. december 2018, hvor kurserne gik helt i bund.
Klik på grafen for at få den vist i selvstændigt vindue:
Hvorfor oplever vi så store fald?
For det første har vi haft et bull marked siden 2010 - dog med korrektioner hen gennem årene. Det har drevet kurserne op - historisk set står vi så overfor en større korrektion (som måske er det vi ser ER sket) eller en recession. USA/FED har i 2017 stoppet obligationsopkøbet og er begyndt at hæve renten. Europa/ECB stopper sandsynligvis obligationsopkøbet i år, men har ikke hævet renten. Men når alt kommer til alt må vi konstatere, at 2018 har været præget af store aktieudsalg, hvor de store investorer tilsyneladende flytter deres penge til andre investeringer.
For det andet er der konflikten mellem USA og Kina. På G20 mødet forlød det, at USA og Kina var blevet enige om at finde en løsning på den verserende handelskrig. De ville stoppe "tariff-krigen" i 90 dage fra den 1. januar 2019, så der blev tid til at finde en løsning. Det ER et problem, at Kina er så lukket for udenlandske virksomheder, ligesom deres kopiering af vestlig teknologi heller ikke er særligt hensigtsmæssigt. Nå men efter USA og Kina var rejst hjem fra G20 viste det sig, at deres gensidige aftale åbenbart havde været noget løs. Det hele endte med nogle tweets fra præsident Trump, som åbenbart irriterede kineserne. Så efter de amerikanske aktieindex havde en kort stigning på et par dage, så faldt de igen, nu til et lavere niveau end før G20.
Nøgletal for det amerikanske samfund er fortsat ok - men forventningerne til væksten er faldende. Nogle økonomer og kommentatorer taler på NBC om en truende recession - nogle forventer den vil falde sammen med næste præsidentvalg i USA - på NBC tales der også om en kredit boble. Den gode nyhed fra USA er, at folk ikke stifter gæld - de bruger det, de tjener. Men lønnen stiger omkring 3% og arbejdsløsheden falder.
I Europa har vi Brexit og store demonstrationer i Frankrig. Italiens økonomi skranter. Men ellers går det stille og roligt fremad med virksomhedernes økonomi - så måske er det ikke så slemt her - måske er det Europas tur til optur på aktiemarkedet i 2019.
Emerging marked er lidt broget" - Indien klare sig fint, Kina har store fald.
Hvad gør vi så med vore aktier?
Hvis vi står foran en recession, så skal man forvente et efterfølgende bear marked. Sidste gang i 2008/2009 gik der et par år før faldet blev udlignet igen. Så man skal kigge på, om man har brug for de investerede penge mens der er nedtur på markedet. Hvis det er en langtidsinvestering OG der er investeret i solide virksomheder, så kan man roligt beholde sine aktier - der vil sandsynligvis fortsat blive udbetalt udbytte under en krise, hvis virksomheden ikke er særlig påvirket af konjunkturerne - det kan f.eks. være livsnødvendig medicin, det vil jo fortsat blive solgt i samme omfang. Nogle siger "Sælg ved faldende kurs, så kan du genkøbe dem, når de er faldet". Der skal man så lige regne lidt på skatten. Hvis man sælger med underskud er det ikke noget problem, så skal der ikke betales skat. Men hvis man har haft aktier med gode stigninger gennem en årrække, så er der nok overskud på salget - og så skal man lige regne lidt på skatten. Den skal jo så også regnes ind i et evt. genkøb.
Men bliver man nervøs for store tab, som ikke forventes vundet tilbage inden for kort tid, så skal man jo nok gå kontant eller købe stabile obligationer. Men også obligationer skal man undersøge grundigt inden køb - hvordan ser renteudviklingen ud? Hæves renteniveauet, så falder kursen på de lavt forrentede obligationer.
Men måske falder problematikken om handelskrig, Brexit og andre genvordigheder på plads i 2019, så vi alle kan opleve fremgang i stedet for nedgang.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab.