Investering i en turbulent tid (2021-03)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Baggrund for turbulens i danske aktier
Starten på den nuværende turbulens var en rentestigning på den 10-årige amerikanske statsobligation som steg til højeste niveau siden februar 2020. Iflg. Sydinvest, 17.02.2021, steg renten på den tiårige amerikanske statsobligation med 9 basispoint til 1,31%. Iflg. Finans, 18.02.2021, steg renten på den tiårige danske statsobligation med 1 basispoint til 0,25%. I og for sig er de nævnte niveauer jo ikke skræmmende, men finansverdenen frygter yderligere stigninger i den kommende tid, måske efterfulgt af inflation og stigende renter fra centralbankernes side. Og det er vel en del af baggrunden for den nuværende turbulens i aktiemarkedet.
En anden grund til opbremsningen i aktiekurserne kan være den pæne stigning i aktiekurser, som vi har set i 2020, specielt i Nasdaq, USA og OMXC25, Danmark - se vores artikel Verdens aktiemarked (2021-01). Nasdaq, USA (tech aktier eller fang aktier) er siden 01.01.2021 steget 0,25% mens OMXC25, Danmark i samme periode er faldet 8,22%. Samtidigt er mange af den opfattelse, at vi i Danmark er i gang med en sektorrotation fra pharmaaktier til valueaktier - om det kommer til at ske synes jeg er svært at spå om. Men jeg kan i hvert fald konstatere, at en aktie som Ambu A/S steg omkring 100% fra 18.09.2020 til 16.02.2021. Samtidig har en bankaktie som Skjern bevæget sig fra 60 til omkring 76, altså omkring 26% op. AMBU er faldet tilbage på omkrin 256, altså omklring 22% ned. Novo Nordisk A/S har i samme periode ligget på omkring 430. Mange har i længere tid spået store fald for amerikanske aktier på Nasdaq børsen - det er ikke sket i overvældende grad. De såkaldte fang aktier klarer sig stadig udmærket. Så man kan vel ud fra disse eksempler konstatere et lidt "mudret billede". Det kræver i hvert fald grundige undersøgelser før man går i gang med en sektorrotation i egen portefølje.
Risikostyring i en turbulent tid
Vi har jo vænnet os til næsten konstant stigning i aktiekurser siden faldet i marts 2020 - og før det konstant stigning siden faldet i december 2018. Og det er farligt - man risikerer at sjuske lidt med analysen ifm. køb.
Analysemetoder
De mest udbredte metoder til at vurdere en aktie er Fundamental Analyse og Teknisk Analyse. Du finder en nærmere beskrivelse ved at følge de to viste links.
Dokumentationsstrategi
Det er en god ide, at fastlægge en strategi for dokumentation af dine handler. Du kan f.eks. notere hvilke overvejelser der ligger bag dit køb af en aktie - jeg noterer følgende:
- Price/Earning - aktiens pris divideret med årlig indtjening pr. aktie
- Earnings/Share - virksomhedens profit divideret med antal solgte aktier
- EBIT - Earnings Before Interest and Tax - indtjening før renter og skat
- EBITDA - Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization - et selskabs driftsresultat før afskrivning på driftsaktiver og goodwill-nedskrivninger
- Seneste regnskab ift. tidligere års regnskaber.
- Er omsætningen hen over årene stigende?
- Er salget hen over årene stigende?
- Er fortjenesten hen over årene stigende?
- Hvordan ser ordretilgangen ud?
- Hvilken metode har du anvendt i din vurdering af aktien?
- Hvor stort tab ved den pågældende handel har du fastlagt som værende acceptabel?
Det er vigtigt du INDEN køb vurderer, hvor stort et tab du vil kunne acceptere for den pågældende handel. Der er ALTID risiko ved aktiehandel! I næste afsnit viser jeg hvordan du kan styre salg i tide inden du overskrider det tab, du har fastlagt som acceptabelt.
Når du sælger aktien, så dokumenter
- Hvorfor du solgte aktien - blev den solgt automatisk?
- Salgskurs og salgsdato
- Er aktien kandidat til genkøb?
- Erfaringer med Trailing Stop Loss - burde du have reguleret satsen gennem forløbet?
Styring af salg inden for dine fastlagte rammer for acceptabelt tab
I moderne handelssystemer er der en række lækre faciliteter til styring af din aktieportefølje. Da jeg har min portefølje hos Nordnet og en sparekasse har jeg kendskab til begge handelsplatforme. Hvis du har en fast portefølje på nogle få aktier, som du har langtidsinvesteret i kan du bare lade dem ligge i din bank/sparekasse - det giver dig måske nogle fordele omkring gebyrer o.lign. i det pågældende pengeinstitut. Men den portefølje, hvor du jævnligt handler vil jeg anbefale du placerer hos Nordnet eller Saxobank, som begge har topmoderne handelsplatforme. Da jeg har mest kendskab til Nordnet, tager jeg udgangspunkt i Nordnets handelsplatform. Men der findes en del forskellige, så hvis du står for at starte med aktiehandel, så check markedet grundigt.
Når jeg har fastlagt hvilket tab, jeg finder acceptabelt, sætter jeg en Trailing Stop Loss op i Nordnets system - acceptabelt kursfald i % ift. periodens højeste kurs (triggerkursen), hvor længe skal trailing stop loss løbe, hvor mange aktier, pris(% under triggerkursen). Hvis din aktie stiger i kurs hæves triggerkursen ift. højeste kurs siden køb. Hvis du er uheldig og aktien går ind i en længere periode med tab vil du holde dit tab inden for din acceptable grænse. Men ofte stiger kursen jo løbende efter købet og på et tidspunkt ligger triggerkursen over din købskurs - det sikrer dig at du vil få den del af dit afkast, der ligger over købskurs, men under triggerkurs, udbetalt ved salg hvis kursen falder. Eksempel: Ambu A/S købt 18.09.2020 til kurs 165, steg til 330 05.02.2021 og faldt derefter til kurs 272 (min triggerkurs) den 23.02.2021. Jeg havde sat en triggerkurs til 18% - set i bagklogskabens ulideligt klare lys, burde triggerkursen have været højere, måske 10%
For samtlige aktier i porteføljen har jeg lavet et regneark, hvor jeg løbende holder øje med hvor højt mit højeste samlede tab / min højest samlede profit kan blive.
Afsluttende bemærkninger
Vi har jævnligt cases med danske aktier, hvor du kan få et overblik over en aktie og hvor vi lægger links til investor relations på den pågældende virksomheds website, hvor du kan finde alle oplysninger om virksomheden inkl. kvartals- og årsregnskaber. Du kan normalt også finde links til andre informationer om den pågældende aktie - tanken er at gøre det nemt for dig med en indgang til informationer om en specifik aktie - ikke at lave en egentlig aktieanalyse for aktien. Rent lovgivningsmæssigt må man referere alle åbne links på websites, så vi har gode muligheder for at hjælpe dig til et godt overblik. Husk: Selvgjort er vel gjort - du får en langt bedre føling med aktien, når du arbejder dig gennem analysen end hvis du bare køber på grundlag af en anlytikers analyse.
Andre kilder
Generelt kan følgende anbefales til at få information om aktier:
Information om de anbefalede kilder:
- Ved Dansk Aktionærforening kan man som medlem få rigtig mange informationer om aktiemarkedet.
- Aktieinfo har nogle overkommelige tilbud, f.eks. 2 månedlige rapporter om aktiemarkedet.
- Begge er til en overkommelig pris, så også mindre privatinvesteringer kan bære denne udgift.
- Euroinvestor har en del gratis information - men også muligheder for tilkøb af ydelser.
- Endelig er der også god, gratis infornation på Yahoo Finance med mulighed for tilkøb af ydelser.
Denne artikel er ikke en investeringsanalyse - det er en opsummering af fundne informationer om aktiemarkedet, som er offentligt tilgængeligt på internet.
Disclaimer
Blogforfatteren ejer aktier i Skjern Bank A/S, Novo Nordisk A/S og har indtil fornyligt ejet aktier i Ambu A/S.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab