Hvordan investerer jeg?
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Investering i aktier
Mange vælger at investere opsparingen i aktier ud fra TINA princippet (There Is No Alternative). Det har i de senere år været gældende princip - afkast på aktier har været yderste rimeligt, bl.a. på grund af centralbankernes skånsomme pengepolitik i tiden fra finanskrisen i 2008-2010, hvor de har foretaget store opkøb af obligationer
og holdt et historisk lavt renteniveau. Det har så resulteret i et yderst fordelagtigt miljø for aktieinvesteringer. Inflationen har samtidigt været meget lav og til tider næsten ikke eksisterende. Virksomhederne har år efter år leveret gode resultater.
Men nu er der imidlertid tendenser til stigende inflation, og det har nærmest skabt panik. Samtidigt har FED annonceret 4 renteforhøjelser i 2022. Så hvad gør man så i 2022? Vi tager lige et kik på verdens index:
Som vi ser på graferne steg OMX C25 31% i 2020, men "kun" 17% i 2021. Historisk er den gennemsnitlige årlige stigning 6-8%. Økonomner og analytikere regner med vi i 2022 kommer til at ligge på 5-10% - nogle taler endog også om forventninger til korrektioner på 10-20%.
Hvis man "håndplukker" aktier i 2022 skal man nok gøre lidt mere ud af valget af aktier - skal det være vækst eller value? Enkelt forklaret er vækstaktier udstedt af virksomheder, som forventer store resultater i fremtiden og derfor har store investeringer. Det er de aktier, som i 2021 og ikke mindst i 2020 steg som raketter. Value aktier er de "kedelige" aktier som ligger og "tøffer" afsted uden de store udsving - måske netop dem, man vil foretrække i dag.
USA's NASDAQ - tech index - faldt onsdag i uge 1 3,3% i årets første uge iflg. Berlingske (største fald siden februar 2021) - men ligger stadig 16% over kursen primo januar 2021. Dette skete efter FED's seneste udmelding. OMX C25 faldt 3,42% fredag i uge 1 - men ligger dog stadig 12% over kursen primo januar 2021.
Så det er vel egentlig ikke så galt endda?
Er der andre muligheder?
Ja, det er der da. Traditionelt er private investorer i tidligere tider flygtet til obligationer, som i meget gamle dage var en sikker investering, som gav en lav rente, men ved udløb blev udbetalt med samme beløb, som man havde indbetalt. Renterne blev udbetalt løbende. Det er i dag ikke en specielt attraktiv investering. I 1970'erne var obligationsrenten 10-16%. Jeg har nu en lillebitte post i Maj Invest Globale Obligationer - købt 15.12.2021 til kurs 103,95 - den ligger nu i kurs 103,80 - ser ud til at køre vandret, nærmest helt uændret.
Så kan man i gå sin bank/sparekasse og f.eks. oprette en pensionskonto i form af en puljeordning med lave omkostninger og fradragsret på indskud på op til 58.500 i 2021 - beløbet hæves lidt hvert år. Man vælger vægtning af aktiebeholdningen - min er 55% - diversificeret portefølje på et stort antal aktier spredt worldwide. Øvrige poster i porteføljen er obligationer og fast ejendom mv. Min erfaring er at ordningen er rimelig robust over for udsving. Under faldet ifm. Corona 15.02.2020 faldt mine aktier vel 20-30%, men da jeg havde sat en trailing stop loss, så var der pludselig kun kontanter på kontoen - puljeordingen faldt noget mindre og den kom hurtigt op senere på året. Det gjorde mine aktier så også, og da de var solgt med begrænset tab kunne jeg købe op igen i marts 2020.
Du kan også investere i investeringsforeninger - det er porteføljer som regel med en valgt type indhold, som forvaltes aktivt. Udmærket investering, hvis du ikke har lyst til at sætte dig ind i enkeltaktier. En forholdsvis dyr løsning - personligt har jeg dårlige erfaringer med investeringsforeninger, så jeg droppede dem for flere år siden. Men tjek dem ud - andre anbefaler investeringsforeninger som hele eller en del af en portefølje. Fordelen er naturligvis, at du får større spredning i dine investeringer.
Endelig er der ETF'er (Exchange Traded Funds) som er en portefølje af aktier typisk inden for et bestemt område - f.eks. bæredygtige aktier. Som kendt eksempel kan nævnes Cathie Woods ARK invest, som er high tech investeringer.
Hvoedan beskytter man sine investeringer mod tab?
Der findes ikke nogen 100% sikker måde til beskyttelse af formuen. Hvis den står i kontanter ved man præcis hvor meget den falder pr. år - nemlig med negative renter og inflationen.
Men ellers har vi tidligere beskrevet hvordan man kan bruge faciliterne hos f.eks. Nordnet til at minimere tabet. Det er også vigtigt med lidt planlægning af håndteringen af dine investeringer. Og så kan man lære meget af historien.
Godt Nytår med håbet om du får held med dine investeringer i 2022.
Denne artikel er ikke en investeringsanalyse - det er en opsummering af fundne informationer om aktiemarkedet, som er offentligt tilgængeligt på internet.
Disclaimer
Blogforfatteren ejer en meget lille position i MAJGO.CO.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab
Kilder
- Anvendte billeder:
- Forsidebillede: Mathieu Stern on Unsplash