First North DK - bæredygtige aktier (2019-11)
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Hvad er First North?
Det er et alternativ til OMX Copenhagen, begge ejes af NASDAQ OMX. Aktier noteret på First North er underlagt lempeligere regler end på OMX Copenhagen. First North har mindre skandinaviske selskaber noteret. Der findes tilsvarende en First North under OMX Stockholm.
De lempeligere regler på First North betyder også, at de er mindre byrdefulde for virksomheden, der noteres på First North. Det betyder igen, at det for nystartede virksomheder er en overkommelig mulighed for at kunne forberede virksomheden for en fremtid på OMX Copenhagen. Endelig har jeg hørt en CEO fra en sådan virksomhed fortælle, at det giver fordele ved rekruttering af nye medarbejdere samt medfører mere omtale i medierne og lettere tilgang til medierne.
For aktionæren er First North lige så sikker som OMX Copenhagen mht. VP registrering af aktier og indberetning til skat. Man skal være opmærksom på, at det ofte er nystartede virksomheder, så omsætningen af aktier er nok noget mindre end i et selskab på OMX Copenhagen. Der vil ofte være større kursudsving end man kender fra store virksomheder på OMX Copenhagen. Endelig er der naturligvis en større risiko for tab – måske holder virksomhedens markedsforventninger ikke – måske overtages virksomheden af en stor international virksomhed til en lavere kurs end man selv har betalt for sine aktier. MEN! Der er jo også mulighed for, at virksomheden bliver en dundrende succes med kraftig stigende kurs til følge og måske overtages af en større virksomhed til overkurs. Det sker – men sats også her, som altid med aktier, kun penge, som du kan undvære i værste fald.
Eksempler på virksomheder registreret på First North
Vi ser nærmere på følgende 3 virksomheder som alle er indenfor den bæredygtige sektor:
- Green Mobility A/S
- Odico A/S
- Waturu Holding A/S
Green Mobility A/S
Photo by Vlad Tchompalov on Unsplash
Idegrundlaget er at stille elbiler til rådighed på en nem måde for kunderne i større byer. Som kunde betaler man kun for den tid, hvor man bruger bilen. Denne pris inkluderer alt inkl. parkering på P-pladser med mindst 2 timers tidsbegrænsning – på P-pladser med en tidsbegrænsning under 2 timer skal du selv betale. Bilen reserveres via en app på din smartphone og låser også bilen op med denne app. Du kan køre hen til dit bestemmelsessted og blot efterlade bilen der – du skal således ikke aflevere den, hvor du tog den.
Green Mobility findes i København og Aarhus – man kan køre over hele landet, men bilen skal afleveres inden for den fastlagte zone. Prisen for brug af bilen er 4,00 kr./minut eller 595 kr. for 24 timer. Der findes desuden rabatpakker, hvor prisen er 2,10 kr./minut.
Green Mobility startede virksomheden op i København i 2016 – virksomhedens målsætning er at være blandt Europas førende udbyder på markedet for bybiler i mere end 15 byer inden udgangen af 2021. I slutningen af 2018 åbnede virksomheden sin første operation uden for Danmark med 250 bybiler i Oslo.
Facts fra Investor Presentation oktober 2019
I præsentationen vises en oversigt over konkurrenterne – der er 19 virksomheder på markedet for by-delebiler – Green Mobility ligger på en 7. plads med 750 biler. Førstepladsen indtages af ShareNow, som ejes af BMW og Daimler.
Der slås i præsentationen på bæredygtigheden for projektet idet kørsel i bilerne er helt uden CO2 udledning, Efter min opfattelse holder denne påstand kun, hvis elproduktion er uden udledning af CO2 – og der er vi jo ikke endnu. Den el, der leveres er en blanding af energi fra vindmøller, solceller, vandkraft, atomkraft, kul, biobrændsler og naturgas, uanset hvilket elprodukt man vælger. 25% af vores elforbrug bliver fortsat dækket af kul. olie og naturgas, selvom der er sket store fremskridt gennem de seneste 10 år.
Præsentationen har en grundig gennemgang af udviklingsmulighederne. Se nærmere på Investor Presentation October 2019
Regnskab
|
Q2 2019 T-DKK |
Q2 2018 T-DKK |
Revenue omsætning |
9.973 |
7.390 |
EBITDA driftsresultat før afskrivning på driftsaktiver og goodwill-nedskrivninger |
-3,154 |
-5.064 |
EBIT driftsresultat før finansielle poster, ekstraordinære poster og skat |
-5.135 |
-6.828 |
Cash flow from operations |
-7.249 |
-3.955 |
Cash flow from investments |
-74 |
-440 |
Cash flow from financing |
-2.534 |
29.558 |
Earnings/share overskud pr. aktie |
-18,81 |
- |
P/E pris pr. overskudskrone |
- |
- |
Dividend/share udbytte pr. aktie |
- |
- |
|
Ultimo 2017 |
Ultimo 2016 |
Antal medarbejdere |
84 |
31 |
For København forventes breakeven mellem omsætning og omkostninger ved udgangen af 2019.
Kommentarer til fremtidige planer
Det synes at være en ret ambitiøs plan - 5 gange så mange byer og 9 gange så mange betalende brugere om 2 år? På den anden side ser deres planlægning ud til at være godt gennemarbejdet – og med ”den grønne bølge”, som vi oplever i disse år, hvor flere og flere prioriterer bæredygtighed, så tror jeg egentlig ikke det er urealistisk.
Som det ses på nedenstående graf er kursen på vej op efter et pænt fald. Kursen er dog på et pænt niveau for en så ung virksomhed.
Bemærk i øvrigt, at de har et pænt cash burn. Så der vil være risiko ved investering i aktien – lykkedes deres plan, så vil de måske blive en overtagelses kandidat for f.eks. ShareNow (BMW & Mercedes) og det kan udløse en gevinst til aktionærerne.
Kursgraf
Odico A/S
Photo by David Levêque on Unsplash
Odico Construction Robotics har udviklet en række transformative teknologier til byggeindustrien. Virksomheden er etableret i 2012 og har siden løst mere end 250 projekter i 6 forskellige lande. Virksomheden ser et stort potentiale for digitalisering og automatisering i den globale byggeindustri, som nu er stærkt afhængig af manuel arbejdskraft. Virksomheden har udviklet værktøjer, som kan realisere det nævnte potentiale på verdensplan.
Virksomheden lægger stor vægt på bæredygtighed - ud fra den opfattelse, at de har et medansvar for at udnytte jordens ressourcer bedst muligt. Odico støtter FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, hvor de ser muligheder inden for følgende områder:
- Industri, Innovation og Infrastruktur
- Bæredygtige byer og lokalsamfund
- Ansvarligt forbrug og produktion
Odico sikrer minimalt spild – deres projekter afgiver mindre end 30% affald, som genbruges på forskellige måder.
Facts fra Årsrapport 2018/19 – udgivet 19. september 2019
Der henvises til Odico A/S’ hjemmeside, da der på årsrapporten er et forbud mod at offentliggøre denne helt eller i uddrag i eller til USA, Australien. Canada eller Japan. Et lidt besynderligt forbud, når årsrapporten er til gængelig under deres investor relations.
Men årsrapporten viser fremgang for Odico A/S både økonomisk og mht. produktudvikling.
Regnskab
Da regnskabet er en del af årsrapporten er vi nødt til at tage samme forbehold som i ovenstående afsnit.
Kommentarer til fremtidige planer
Som tidligere nævnt ser virksomheden ud til at være i sund fremgang - se kursudviklingen herunder.
Kursgraf
Watura Holding A/S
Photo by Tom Butler on Unsplash
Dansk greentech virksomhed, som i flere år har gennemført forskning og udvikling med det overordnede formål at spare vand, energi og reducere co2 udledning. Dette har ført til udvikling af en bæredygtig og avanceret teknologi på området, som kan levere øjeblikkeligt varmt, renset vand. Teknologien fungerer som en platformsteknologi, det betyder at den kan anvendes i et hvilket som helst produkt, der bruger varmt vand.
Teknologien til opvarmning af vand leverer øjeblikkeligt varmt vand, reducerer vandforbruget med 75% og energiforbruget med 94%. Der anvendes kun el, når der produceres varmt vand – der er ingen varmtvandstank og ingen cirkulation af varmt vand. Det er således en bæredygtig løsning, som nedbringer co2 udledning. Tilbagebetalingstid for en Waturu løsning i en ejendom er 1-3 år.
Facts fra Investor- siden på waturu.dk
Waturu Holding A/S oplyser 26. september 2019 at man undersøger muligheden for at rykke op på hovedmarkedet – Copenhagen OMX.
Waturu fokuserer på institutioner og større ejendomme startende i Danmark, men med ambitioner om internationalt salg. Der arbejdes på opsætning af et produktionsmiljø, som kan skaleres op i forhold til efterspørgslen. Der arbejdes i samarbejde med et dansk universitetshospital om en løsning, der skal sikre bakteriefri varmt og koldt vand. Dette forventes at kunne udbredes internationalt, når løsningen er på plads.
Regnskab
Der er ikke adgang til selskabets regnskab uden bruger/password.
Kommentarer til fremtidige planer
Varmtvandsløsningen er et rigtigt smart bæredygtigt produkt, som af hensyn til klimaet burde udbredes hurtigst muligt til alle husholdninger og virksomheder. Ud over en mindre co2 udledning vil det medføre besparelser på driften af varmtvandssystemet.
Der er en kraftig stigende kurs lige nu - men er den holdbar?
Kursgraf
Afsluttende bemærkninger
Dette var en gennemgang af 3 aktier, noteret på First North DK, som jeg fandt interessante ud fra et synspunkt om bæredygtighed. Jeg har lagt nogle links i artiklen, så du har mulighed for selv at vurdere de tre virksomheder.
Opfølgende kommentar 28. december 2019
Jeg har set indlæg fra seriøse kommentatorer/analytikere, som kritiserer Waturu for manglende information om konkrete projekter og om situationen omkring produktion af produkterne, der er en forudsætning for gennemførelse af en udbredelse af konceptet. Jeg må derfor mane til forsigtighed omkring investering i aktierne - det anbefales at gennemføre en meget omhyggelig og tilbundsgående fundamental analyse af virksomhedens planer, økonomi og igangværende projekter før man investerer. Specielt er det vigtigt at vurdere de forskellige kritiske indlæg fra kommentatorer/analytikere.
Aktien holder dog kursen stabilt - se Waturu Holding A/S på First North DK
Denne artikel er ikke en investeringsanalyse - det er en opsummering af fundne informationer om aktien.
Disclaimer
Blogforfatteren ejer ikke aktier i de beskrevne virksomheder.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab
Primære kilder:
- WikipediA
- First North Copenhagen OMX
- Green Mobility A/S
- Green Mobility Investor Relations
- EnergiFyn
- Odico A/S
- Waturu A/S
- Billeder: De valgte billeder skal alene illustrere virksomhedens område, men har derudover intet med virksomheden at gøre