Aktionærers løbende omkostninger.
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Vær opmærksom på omkostningsniveauet når du investerer
Når man beslutter sig for at investere i aktier skal man lige huske på gebyrerne. De fleste af os starter formentlig med vores bank/sparekasse og opdager måske så hvad omkostningen er, når vi får den første årsudskrift. Men det kan godt betale sig med en markedsundersøgelse ved opstart - der kan være ret meget at spare.
Jeg har undersøgt omkostningsniveauet ved et par større banker, nogle børsmæglere og en lokal sparekasse for at se, hvor meget de helt grundlæggende omkostninger er. Hvis du langtidsinvesterer i danske aktier er der nok ikke den store forskel på, om du bruger din nuværende bankforbindelse eller en børsmægler. Hvis du vil handle ofte og også gerne udenlandske aktier, så er det nødvendigt at checke mulighederne ret grundigt.
Hvilke omkostninger er der?
Grundlæggende er der følgende omkostninger:
- Kurtage (handelsomkostninger)
- Depotgebyrer
Investeringsaftale
Hvis man går ind i en investeringsaftale med sin bank, skal man også betale et formueplejegebyr ud over kurtage og depotgebyrer. Som eksempel på en almindeligt forekommende investeringsaftale kan nævnes en pensionsopsparing i form af en ratepension. Det er min erfaring at de samlede omkostninger til en sådan aftale under udbetaling årligt svarer til 1-2 månedes rateudbetaling. Man forventer naturligvis også et afkast - men det kan både være positivt og negativt - i de gode år er det min erfaring, at afkastet er noget mindre end af investering i aktier. Til gengæld er tabet også noget mindre i de dårlige år. En investeringsaftale sammensættes typisk med f.eks. 40% aktier og 60% obligationer - i opsparingstiden før pension måske med 100% aktier - det styrer man selv. Der investeres i investeringsbeviser, som for aktiedelens vedkommende er spredt inden for et forretningsområde og/eller et geografisk område - det mindsker naturligvis risikoen. Under udbetalingen KAN man vælge at gå kontant i en investeringsaftale i en usikker periode.
Investeringsaftale er den nemme løsning, hvor man overlader til pengeinstituttet at styre ens investeringer - der er måske mulighed for et årligt møde med investeringsafdelingen i pengeinstituttet. Man bør sikre sig, at man kan omlægge vægtningen mellem aktier og obligationer indenfor 1-2 dage - og ligeledes omlægning til kontant inden for få dage.
Hvis der er positivt afkast, beskattes dette med 15,3% - negativt afkast fradrages i fremtidige positive afkast inden beskatning.
Tilbage til aktier.
Her er nogle links til nogle af de udbydere, jeg har undersøgt, så du nemt kan sammenligne omkostningerne:
- DeGiro
- Nordnet
- Saxo Investor
- Alm. Brand Trader
- Sparekassen Sjælland-Fyn - se side 19 (depotgebyrer) og 21 (kurtage)
Saxo Investor har en sammenligning af priser. Sparekassen Sjælland-Fyn er et meget godt eksempel på hvor kompleks et pengeinstituts prisoversigter er - du skal bladre ned til side 19 hhv. 21. Til gengæld er prislisten for Sparekassen Sjælland-Fyn let tilgængelig på hjemmesiden. De fire øverste er nok billigste løsning, men check betingelserne grundigt. DeGiro har et samarbejde med Dansk Aktionærforening. For de store banker, Nordea og Danske Bank, var det ikke min oplevelse, at information om muligheder og gebyrer vedr. aktiehandel var nemt tilgængelige.
Hermed har du fået et lille indtryk af hvor forskelligt omkostningsniveauet kan være - vær specielt opmærksom på de forskellige mindstegebyrer - det kan være dyre lærepenge, at investere et mindre beløb i et dansk selskab, som har valgt Nasdaq Stockholm AB som børs. F.eks. Sparekassen Sjælland-Fyn har, for en sådan investering, et mindstegebyr for depot på 500 kr. inkl. moms - så afkastet skal være RIGTIG godt før den investering kan betale sig. Sparekassen har i øvrigt et udmærket netbank system, hvor man kan købe aktier med en rimelig omkostning ved investering i danske aktier.
Men check selv banker og børsmæglere og brug din sunde fornuft til at vælge den helt rigtige samarbejdspartner til dine investeringer. Vær grundig, prislisterne er ikke altid umiddelbart gennemskuelige - tal med en konsulent fra pengeinstitut eller børsmægler, forbered dine spørgsmål grundigt før mødet. Og det er vigtigt, du sikrer dig et referat fra mødet, som er godkendt konsulenten.
Skat
Endelig er der skatten - når du får aktieudbytte eller sælger aktier med fortjeneste vil du blive beskattet med 27% af de første 50.000 kr (ægtepar 100.000 kr.) og derefter 42%. Underskud ved aktiesalg fradrages overskud, så skatten bliver mindre. Så den del skal også med i overvejelserne.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab
Kilder
- DeGiro
- Nordnet
- Saxo Investor
- Nordea
- Danske Bank
- Alm. Brand Bank
- Sparekassen Sjælland-Fyn