Aktier for begyndere
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Kan det betale sig at investere i aktier?
Set over en hundredårig periode siges det, at aktier gennemsnitligt er steget 6-8% årligt. Læg lige mærke til ordet gennemsnitligt! Der er nemlig pæne udsving, seneste krise var i 2008/2009
Men der er jo ingen garantier, så der er to grundregler:
- Køb aldrig aktier for penge, som du får brug for i nær fremtid.
- Køb aldrig aktier for lånte penge.
Kort sagt køb aktier for penge, du har i overskud.
Endelig er det fornuftigt at sprede investeringerne - med 10-20.000 i hver virksomhed og arbejde hen imod 8-10 aktier. Det kan være lærerigt at starte med en mindre position i et selskab for at få mere føling med selskabet. Opbyg på den måde en erfaring i aktiehandel.
Hvordan kommer jeg i gang?
De fleste pengeinstitutter har en investeringsservice. Det du har brug for er en app fra dit pengeinstitut, hvor du selv kan købe aktier og så skal du have oprettet et depot i dit pengeinstitut, hvor du kan opbevare dine aktier. Så længe du holder dig til danske, noterede aktier, så er omkostningerne nogenlunde ens mellem de danske pengeinstitutter, så der kan du bruge dit nuværende pengeinstitut. Herunder er oplistet, hvad du skal være opmærksom på.
Omkostninger
Der kan være meget store udsving i omkostningerne, hvis du bevæger dig uden for danske noterede aktier. I en tidligere guide har vi skrevet lidt om omkostninger ved aktiehandel, se link: Aktionærers løbende omkostninger. Som det fremgår af guiden, anbefales det, at du bruger noget tid på at sammenligne priser og betingelser hos de forskellige mæglere. Herunder er desuden en lille oversigt over alternativer til et traditionelt pengeinstitut:
Begreber i aktieverden
Når du begynder at læse om aktier på nettet, så vil du opdage en masse nye begreber. Nogle af disse begreber er forklaret i en tidligere guide, se link: Begreber i aktieverdenen.
Overvejelser ifm. aktiekøb
Inden du køber en aktie er det vigtigt, at du har gjort dig nogle overvejelser omkring hvilken aktie du vil købe. På nettet kan du finde metoder til analyse af aktier - de mest anvendte metoder er Fundamental Analyse og Teknisk Analyse. Den første er, som navnet siger, en analyse af det fundamentale omkring den aktie, du overvejer at købe - dvs. gennemgang af rapporter på virksomhedens Investor Portal. Teknisk Analyse bygger på statistik vedr. aktiekurser - det bygger på den ide, at al nødvendig viden om en virksomheds aktie ligger i aktiekurserne. Man analyserer derfor i princippet mønstre i, hvordan aktiekurserne bevæger sig i en graf.
I en tidligere guide har vi gennemgået hvilke overvejelser, man bør gøre sig inden køb af aktier i en given virksomhed, se link: Overvejelser ifm. aktiekøb.
Aktieinvesteringers indvirkning på din privatøkonomi.
Endelig er det vigtigt, du sætter dig ind i den indvirkning handel med aktier kan have på din privatøkonomi. Hvis du modtager offentlige ydelser som SU og Folkepension - for nu at tage hver ende af livet - kan disse offentlige ydelser blive nedsat, hvis du har overskud på aktiehandel.
Hvordan får man så overskud på aktiehandel?
Når aktiekursen er steget siden køb, kan du sælge og høste gevinsten - du kan også få udbetalt dividende ifm. en virksomheds generalforsamling. Men så er der jo lige skat, omkostninger og evt. indvirken på offentligeydelser, som skal modregnes.
Hvis de købte aktier stiger i værdi, og man derfor vil hente gevinsten, så vil denne blive indregnet i det indkomstgrundlag, som danner baggrund for den offentlige ydelse, du modtager - og det kan så betyde, at der skæres i ydelsen. Der findes også en del virksomheder, som udbetaler udbytte (dividende) - dette medregnes også i gevinsten - eller overskuddet - ved aktiehandel. Der skal også betales en skat af aktieindkomster som p.t. er 27% op til 50.000 (100.000 for ægtepar) og 42% af yderligere aktieindkomst i indkomståret. Underskud ved aktiehandel - dvs. salg af aktier med tab - modregnes i overskuddet inden beskatning og justering af offentlige ydelser.
Vi har tidligere udgivet en guide om disse forhold - den lagde hovedvægten på pensionisters forhold, se link: Pensionist og aktieinvestering.
Se også øvrige guides på DK-Aktier.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
- Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
- DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
- DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
- Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
- Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab