Aktier - Europa Q2-2018
Del artikel på Twitter
Del artikel på LinkedIn
Kursudvikling januar 2017 - juli 2018
2017 var et forrygende år for de fleste europæiske aktier - i 2018 har der været en faldende tendens for de fleste af de valgte europæiske indeks. Norge og Finland har dog rettet sig lidt i Q2. Italien har faktisk klaret sig overraskende godt. Alle målinger tager udgangspunkt i årets primo-kurs. Man skal dog huske, at stigningen i 2017 var fantastisk - så for de fleste er de ikke under kurs primo 2017. Dvs. stigningen i 2017 er ikke tabt endnu.
Forstør billedet ved at klikke på det:
Grafen viser kursen på første handelsdag i kvartalet - det er således et øjebliksbillede man får præsenteret.
Så hvad gør en privat investor? Personligt har jeg ikke gjort noget med min aktieportefølje - alle aktier er i solide danske firmaer og det er udbytteaktier, så ingen paniksalg her. Den samlede portefølje er stadig steget omkring 200% ift. det investerede beløb. Og så er der jo lige skatten af fortjenesten, som piller 27% - 42% af fortjenesten - så mit stop loss er ikke nået endnu. Noget andet er pensionsformuen i banken, som er placeret i investeringsbeviser - der har jeg skåret ned på risikoen, dvs. ændret fordelingen mellem aktier og obligationer til 20/80. Investeringsbeviser er kendetegnet ved, at afkastet aldrig bliver voldsomt højt - til gengæld er der som regel begrænset fald i dårlige tider. Aktiedelen af investeringen i investeringsbeviser har normalt større udsving end obligationsdelen. Efter 10 år med bull marked er der flere og flere kloge mennesker, der er begyndt at frygte en korrektion med efterfølgende bear marked.
Jeg anbefaler, at du selv ser på udviklingen i indeks og danner dig din egen mening om udviklingen.
Nogle betragtninger over situationen fra andre
Jeg har stor glæde af at høre "Millionærklubben" fra "Radio24syv", som - ud over deres faste stab - er rigtig god til at få nogle skarpe investorer, investeringsrådgivere og økonomer med som gæster i programmet. Jeg kan anbefale at lytte til dagens podcast, hvor Lars Christensen, uafhængig økonomisk rådgiver, samt Svend Jørgen Jensen, Demetra, delte deres syn på den nuværende situation med os lyttere. Svend Jørgen Jensen, som analyserer historiske data, fortalte at vi har haft 4 store recessioner i de sidste par hundrede år: 1814, 1871, 1929 og 2008 - der i mellem har der været jævnlige korrektioner med pæne fald. Vi må jo så trøste os med at aktier de sidste 100 år har givet et gennemsnitligt afkast på 6-8% årligt på trods af store tab fra tid til anden. Så hvis man ikke spekulerer i shorting med gearing og for lånte penge - så kan det vel aldrig gå helt galt.
Du kan høre dagens podcast her: Radio24syv podcast 06.09.2018
De taler en del om FED US (nationalbanken) - det skyldes, at al erfaring viser, at USA's aktiemarked altid har en afsmittende virkning på resten af verden.
Dansk Aktionærforening har en analyse af Aaron Andersson, Senior Vice President i Fisher Investments, som viser at MCSI World Index primo januar - ultimo juli har præsteret en rimelig stigning. Januar startede med en stigning på 4%, derefter et fald på 6% i marts ift. primo januar. Ultimo juli var dette ændret til en stigning ift primo januar på 6%.
Forbehold og ansvarsfraskrivelse
Denne artikel er udarbejdet på baggrund af offentligt tilgængeligt materiale.
DK-Aktier kan ikke drages til ansvar for rigtigheden af oplysningerne i artiklen.
DK-Aktier fraskriver sig ethvert ansvar for indhold i forhold til den fremtidige udvikling - artiklen er alene tænkt som et ide-input og ikke som en anbefaling til køb eller salg.
Det anbefales altid at rådføre sig med et pengeinstitut eller en mægler før der disponeres.
Investering i aktier er altid behæftet med risiko for tab.